A Cosa Nostra korábbi vezére álnéven, agglegény orvosként udvarolt nőknek a Facebookon

külföld
április 22., 18:09

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a Facebookon Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője – hozták nyilvánosságra a hatóságok.

Denaro a Francesco Averna nevet választotta magának, és a milánói Bocconi egyetemen diplomázott, egyedülálló orvosként mutatkozott be a profilján.

A több mint 30 év körözés után tavaly januárban egy palermói onkológiai klinika kapujában letartóztatott, többszörös életfogytiglanra ítélt, majd szeptemberben betegségben meghalt Matteo Messina Denaro a Facebook-álprofilokat elsősorban kapcsolattartásra használta. A letartóztatásáig privát üzeneteket írt nőknek, akik közül néhánnyal személyesen is találkozott.

A legnagyobb közösségi portálon a maffiavezérnek négy követője volt, köztük négy nő, akik Campobello di Mazarában éltek, vagyis azon a szicíliai településen, ahol Matteo Messina Denaro rejtőzött. Egy szicíliai sportbolt tulajdonosa is követte Francesco Averna oldalát.

Egy másik profilon 63 követője volt, és több mint 400 másikat követett. A Corleone-klán akkor még körözött vezére fényképet nem közölt magáról: egy kiskutya fotójával volt fent.

A közösségi oldalakon üzent a húgának, Anna Patriziának is, aki egy római császárnő után a Lucilla nevét használta.

A hatóságok Matteo Messina Denaro halálával nem zárták le a nyomozást: folyamatosan hozzák nyilvánosságra a maffiavezér életének és tevékenységének titkait.

Denarót 2023. január 16-án fogták el, amikor rákbetegsége miatt látogatott egy palermói magánklinikára.
photo_camera Denarót 2023. január 16-án fogták el, amikor rákbetegsége miatt látogatott egy palermói magánklinikára. Fotó: Carabinieri/Anadolu Agency via AFP

1981. október 8.

Fényt derítettek arra is, hogy miért tetoválták Denaro bal karjára az 1981. október 8. dátumot római számokkal. Letartóztatása után azt mondta az őt a börtönben meglátogató testvéreinek, hogy egy fontos dátumról van szó.

Akkor Denaro 19 éves volt, a don Ciccio Messina Denaro vezette család fiatal tagja. Azon a napon maffialeszámolás zajlott Palermo városában: pár óra leforgása alatt négy gyilkosságot követtek el az egymással szemben álló klánok tagjai között.

A hatóságok mostani feltételezése szerint Matteo Messina Denarónak azon a napon volt a „beavatása”, és először ölt embert. Így vált a Cosa Nostra tagjává, és letartóztatásáig több száz ember életét oltotta ki személyesen vagy parancsba adva.

Januárban azt is bejelentették, hogy Denarót 2017-ben nem ismerték fel egy közúti ellenőrzésen. (MTI)