Meghalt a Cosa Nostra korábbi vezére, Matteo Messina Denaro

külföld
2023 szeptember 25., 05:29

A kórházban meghalt a januárban 30 év után letartóztatott maffiafőnök, Matteo Messina Denaro, írja a Reuters az ANSA hírügynökség alapján. A 61 éves Denaro már régóta rákos volt, letartóztatásakor is éppen egy magánklinikából jött ki.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Mivel állapota az elmúlt hetekben jelentősen romlott, kórházba szállították a szigorúan őrzött közép-olaszországi börtönből, ahol fogva tartották. Denaro elutasította a radikális orvosi kezelést, az orvosok pedig leállították a táplálását, miután megállapították, hogy visszafordíthatatlanul kómába esett.

Az olasz sajtó által „az utolsó keresztapának” nevezett Denaróhoz számos gyilkosság köthető:

  • 1992-ben szerepet játszott Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes ügyészek meggyilkolásának kitervelésében.
  • Ugyancsak őt tették felelőssé az 1993-ban Rómában, Firenzében és Milánóban elkövetett robbantásos merényletekért, amikben 10 ember vesztette életét.
  • Ő volt a felbujtója a Giuseppe Di Matteo elleni gyilkosságnak. Az áldozat csupán 15 éves volt. A fiút két évig tartották fogva, majd megfojtották, a holttestét pedig savban oldották fel. A cél apja megfélemlítése volt, aki beszélt a hatóságoknak a capaci mészárlás hátteréről.

A maffiavezért bemutató cikkünkben azt írtuk, hogy Denaro az irodalom, a kultúra nagy rajongója volt, legutóbbi rejtekhelyén, a rendőrök regényekre, filozófiai művekre, aktuálpolitikával foglalkozó írásokra bukkantak. És több életrajzi könyvre a múlt és a jelen autokrata vezetőiről.