Elfogadta a TikTok-betiltási törvényt az USA szenátusa

külföld
április 24., 05:03

Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta a vitatott, de mérföldkőnek számító törvényjavaslatot, amelynek értelmében Amerikában betilthatják a TikTokot. A döntéshozók kilenc hónapot adnak az alkalmazás kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek, hogy eladja a részesedését egy, az USA által jóváhagyott vevőnek, máskülönben betiltják az alkalmazást. Ugyanakkor az amerikai elnöknek lesz lehetősége egyszer 90 nappal meghosszabbítani a határidőt, így a tilalom legkésőbb egy év múlva léphet életbe.

photo_camera Fotó: Da qing/Imaginechina via AFP

A ByteDance a BBC-nek azt mondta, nem kommentálják a lépést. Korábban a cég úgy nyilatkozott, hogy ellenezni fog minden olyan kísérletet, amely a TikTok eladására kényszeríti. Peking szintén ellenzi az ilyen lépéseket. „170 millió amerikai szólásszabadságát tiporja el a törvény, tönkretesz 7 millió vállalkozást, és bezár egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az Egyesült Államok gazdaságához” - közölte a cég múlt héten.

A Richmondi Egyetem jogi professzora, Carl Tobias szerint elhúzódó jogi csata következik, mely akár két évig is eltarthat. Úgy véli, ha kilenc hónapon belül nem találnak vevőt a ByteDance részesedésére, az tovább késlelteti a TikTok elleni fellépést az Egyesült Államokban. Az amerikai kormány Tiktok-ellenességéről itt írtunk.