Most akarják a legjobban betiltani a TikTokot

külföld
március 12., 19:33

Alig egy hónappal az után, hogy a novemberi amerikai választásra készülő Joe Bidennek is lett saját Tiktok-csatornája, az amerikai elnök arról beszél, hogy a maga részéről aláírna egy olyan törvényt, ami gyakorlatilag betiltaná Amerikában a kínai appot/médiacsatornát/kémszoftvert. Ennél jobb példát nehéz is lenne találni arra, hogy milyen ambivalens módon áll Amerika és a nyugati világ az eszközhöz, ami egyfelől nyilvánvalóan pekingi érdekeket szolgál ki, másfelől viszont az emberiség jelentős részének egyik kedvenc szórakozása és kommunikációs csatornája lett.

Ketyeg az óra a Tiktoknál
photo_camera Ketyeg az óra a Tiktoknál Fotó: LORENZO DI COLA/NurPhoto via AFP

A 2020-as években Washingtonban ritka, hogy a két nagy párt tökéletesen egyetértsen bármiben, március elején mégis ez történt a Képviselőház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottságában. A testület demokrata és republikánus tagjai ugyanis 50:0 arányban megszavazták, hogy a képviselők március 13-án szavazhassanak arról a törvényjavaslatról, amely a TikTok és kínai anyacége, a ByteDance viszonyát szabályozza.

A javaslat szerint a ByteDance a törvény életbe lépése után 180 napon belül köteles lenne eladni a TikTokot egy, a kormányzat által jóváhagyott amerikai cégnek. Ha ezt nem teszi meg, az appot egyszerűen betilthatnák.Ráadásul a törvény feljogosítaná a mindenkori amerikai elnököt arra, hogy külföldi tulajdonú appokat tilthasson be, amennyiben azokról bebizonyosodik, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Sajtóhírek szerint az egyhangú szavazás előtt a bizottsági tagok olyan titkosszolgálati anyagokat ismerhettek meg a TikTok adatkezelési gyakorlatáról, amiket különösen aggasztónak találtak. Ez az 50:0-ás támogatás pedig azt jelzi, hogy a törvényjavaslat a képviselőházi szavazáson is támogatást fog kapni, így már csak az a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a Szenátusban. Amennyiben a szenátorokon is átmegy, nincs több akadály, mivel Joe Biden a bizottsági támogatás után azt nyilatkozta, hogy ha eljut hozzá a javaslat, ő aláírja a törvényt.

Az elnöki aláírás után a ByteDance minden bizonnyal pereskedésbe kezdene, mivel az amerikai bíróságok már korábban is döntöttek a kínai cég javára az azt megregulázni próbáló washingtoni politikusokkal szemben. Azonban a korábbi kísérletekkel ellentétben most a kínaiaknak alaposabban felkészült, kétpárti egyetértésben dolgozó, jóval elszántabbnak tűnő amerikai jogalkotókat kellene legyőzniük a TikTok védelmében.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.