Első fokon 14 év börtönt kapott a férfi, aki túladagolta a káliumot egy idős nőnek a Covid-osztályon

bűnügy
április 25., 15:31

A Pécsi Törvényszék csütörtökön első fokon 14 év fegyházra és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte emberölés miatt Gy. B. Gy.-t, akit azzal vádoltak, hogy 2022-ben a belgyógyászati klinikán miatta halt meg egy idős, magatehetetlen sértett nő.

A férfi 2022. november közepétől dolgozott a belgyógyászati klinikán, ahol a munkaköri leírását a járványügyi vészhelyzet alatt technikai okokból még nem írta alá, de alkalmazásának feltételeivel tisztában volt. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katéterátmosást sem.

Az idős, magatehetetlen sértett nő 2022. december 10-től egyedül feküdt egy kórteremben a belgyógyászati klinika infektológiai zárt osztálya COVID+ részlegén, zsilipelt részen, ahol Covid vírus okozta tüdőgyulladással kezelték.

A férfi 2022. december 17-én ügyeleti szolgálatot látott el az ügyeletes főorvos és két nővér társaságában. Az aznapi laboreredmények alapján a betegnek káliumhiánya alakult ki, ezért az ügyeletes orvos 6 gramm kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér számára, mert ez az ő feladatkörébe tartozott. A nővér a kálium-injekciókat háromszor 20 ml, kétszer 25 ml és egyszer 10 ml adagban, fecskendőkben megfelelően előkészítette, majd a lezárt fecskendőket a COVID+ zártosztály zsilipelő kapuja elé helyezte azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után majd beviszi a beteghez.

Időközben a műszakvezető nővért az ügyeletes tüdőgyógyász orvos vizitre hívta. A főnővér utasította a vádlottat, hogy az idő alatt ellenőrizze a beteg infúziójának állapotát, lefolyását. A férfinak semmi más feladata nem volt ezen kívül, ennek ellenére, kihasználva azt, hogy senki sem ellenőrzi, magához vette a kikészített három fecskendőben lévő kálium-injekciót, és a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett jobboldali combvisszér centrálvénás kanüljén keresztül, közvetlenül az érpályába fecskendezett kétszer 25 ml, összesen 50 ml kálium-kloridot.

A főnővér 15 perc múlva visszatért, és észlelte a három fecskendő eltűnését, ezért azonnal bement a COVID+ részlegre, ahol a beteg mellett tetten érte a férfit, aki éppen a beteg centrális vénás katétere körül ténykedett, és látta, hogy a harmadik, 10 ml kálium tartalmú fecskendő még az asztalon volt. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost.

A beteg nő heveny káliummérgezés miatt kialakult heveny szívelégtelenség miatt meghalt, már nem lehetett volna megmenteni.

A 14 év fegyházon és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltáson kívül a bíróság a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától. Kötelezte a vádlottat 1 229 144 forint bűnügyi költség megfizetésére. A férfi a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem jogerős. (Bíróság)