Ejtették a vádakat a bevándorlás elősegítésével megvádolt segélymunkásokkal szemben Görögországban

külföld
május 01., 09:40

A görög bíróság ejtette a vádakat 12 nemzetközi segélyszervezet dolgozóival szemben, akiket kémkedéssel és a bevándorlók illegális beutazásának elősegítésével vádoltak.

A segélymunkásokat 2020 szeptemberében tartóztatták le Leszboszon, miután a görög hírszerző szolgálat és a terrorizmusellenes egységek vizsgálatot indítottak, amely állítólagos kapcsolatba hozta őket a török partokról a szigetre bevándorlókat szállító emberkereskedőkkel. A rendőrség szerint a segélymunkások titkosított üzenetküldő alkalmazásokat használtak, hogy az embercsempészeknek megadják azokat a földrajzi koordinátákat, amelyekkel elkerülhették a görög parti őrség járőreit. A segélyszervezetek tagadták a vádakat.

Az észak-égei-tengeri Leszbosz szigetén összeülő háromtagú bírói tanács úgy ítélte meg, hogy nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a 35, többségében német állampolgár elleni eljárás folytatásához. A vádlottak között volt svájci, osztrák és norvég állampolgár is.

A vádlottak ügyvédje szerint ez egy örömteli pillanat a segélyszervezetek számára, akiknek a munkáját egyre több esetben kriminalizálják. (Guardian)