Biden szerint India és Japán idegengyűlölő

külföld
május 03., 04:54

Joe Biden amerikai elnök idegengyűlölőnek nevezte Japánt és Indiát, és Oroszországgal és Kínával együtt olyan országoknak minősítette őket, amik nem akarják befogadni a bevándorlókat, írja a BBC.

Joe Biden lépéskényszerbe hozta Európát
photo_camera Fotó: PETER ZAY/Anadolu via AFP

Japánnal szembeni kritikája alig néhány héttel azután hangzott el, hogy Kisida Fumio miniszterelnök látogatása során felbonthatatlannak nevezte az amerikai-japán szövetséget. India szintén az USA egyik legfontosabb partnere. A Fehér Ház szerint Biden egyik országot sem akarta megsérteni.Az elnök szerda este egy adománygyűjtő rendezvényen, túlnyomórészt ázsiai-amerikai közönség előtt azt mondta, hogy a novemberi választások a szabadságról, Amerikáról és a demokráciáról szólnak. „Mi szívesen látjuk a bevándorlókat. Gondoljanak bele. Miért akadozik Kína gazdasága annyira? Miért van bajban Japán, Oroszország és India? Mert idegengyűlölők. Nem akarnak bevándorlókat” – mondta Biden.

A Fehér Ház tagadta, hogy Biden mondatai lekezelők lettek volna, John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő szerint az elnök csak az amerikai bevándorlási politikára tett megjegyzéseket. „Szövetségeseink és partnereink tudják, hogy Biden mennyire nagyra értékeli barátságukat és együttműködésüket” – mondta Kirby.

Bár Japánban, Indiában és Kínában viszonylag kevés a külföldön született munkavállaló, Oroszország nagymértékben függ az ilyen típusú munkaerőtől. Míg Japánban és Kínában a gazdasági növekedés lassult, addig a BBC szerint Oroszország gazdasága a szankciók ellenére tavaly kissé fellendült, India pedig megelőzte az Egyesült Királyságot, és a világ ötödik legnagyobb gazdasága lett.