„Stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárás” alá került a csornai napelemgyár

gazdaság
május 10., 06:14

A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet a csornai napelemgyár felszámolási eljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Cstv.) 65. § (1) bekezdés b) pontja és 65. § (3) bekezdés a) pontja alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárássá minősíti – írja a 24.hu.

Vagyis magyarul a csornai napelemgyárat – aminek alapkövét Áder János még tíz évvel ezelőtt, 2014-ben tette le – felszámolják, sőt, a felszámolását „stratégiailag kiemelt jelentőségűvé” tették. Ami, ahogy a 24.hu is írja, azt jelenti, hogy a kormány megítélése szerint adósságai rendezéséhez, a megegyezéshez hitelezőivel nemzetgazdasági érdek/kiemelt közérdek fűződik.

Az Opten szerint 2020-ra több mint 1,7 milliárd forint veszteségük volt, és még a NAV is vizsgálódott. 2020 és 2022 között 7,7 milliárd forint volt a cég vesztesége. A Telex márciusban azt írta, az EcoSolifer Heterojunction Kft.-ben kezdetben az egész város megbízott, hiszen piaci szereplőként fejlesztést, munkahelyeket hozott Csornára, de az utóbbi időben azonban megszakadt a kapcsolat, a gyár vezetősége az önkormányzat többszöri megkeresésére sem reagált.

Orbán Viktor döntése péntektől hatályos. A 2022. végi állapot szerint a bedőlt cég legnagyobb hitelezője az állami tulajdonú MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt, 11,4 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitellel.