Az amerikai fegyvereket még várja Ukrajna, de a külügyminiszter már megérkezett

külföld
május 14., 06:35

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Kijevbe érkezett, ahol várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel, akinek Washington szerint „megnyugtató üzenetet” fog átadni.

Az államtitkár három héttel azután érkezett Ukrajnába, hogy az amerikai kongresszus csaknem egyéves huzavona után végre elfogadta a 61 milliárd dolláros segélycsomagot, és akkor, amikorra az ország második legnagyobb városa, Harkiv körül komoly orosz offenzíva bontakozott ki.

A végül elfogadott csomagban légvédelmi elfogórakéták, tüzérségi eszközök és ATACMS nagy hatótávolságú precíziós irányított rakéták is vannak. „Már megkezdtük a tüzérség és a nagy hatótávolságú, Ukrajna bármely részét elérni képes ATACMS rakéták szállítását. Szállítunk más légvédelmi képességeket is, amelyek a legsürgetőbb szükségleteket hivatottak kielégíteni, különös tekintettel Oroszország jelenlegi harkivi tevékenységeire” – mondta a BBC-nek egy washingtoni tisztviselő.

Blinken hétfőn szállt le a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, amelynek repülőtere ma fontos logisztikai csomópont, ahonnan védelmi felszereléseket és humanitárius segélyeket szállítanak Ukrajnába, és amit amerikai Patriot rakétavédelmi ütegek vesznek körül, erősítve a NATO-határ védelmét. Innen kilencórás utazással, hálókocsis vonattal érkezett Kijevben.

A BBC-nek arra kérdésére, hogy a kongresszus késedelmes fegyverszállítása hozzájárulhatott-e Moszkva harkivi offenzívájához, azt mondta: „nem vonnánk le közvetlen összefüggést”, de elismerte, hogy „az ukránok minden bizonnyal nehezebb helyzetbe kerültek, mert sokáig vártak erre a segítségre”. Washington azt reméli, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverek mennyiségének növekedése lehetővé teszi majd, hogy az oroszokkal szemben az „aktív védekezés” irányába mozduljon el Ukrajna.

Kiemelt videóink