Az amstetteni rém már nem veszélyes a bíróság szerint, normál börtönbe szállíthatják

Feltételesen szabadul a mentálisan rendellenes bűnözők börtönéből Josef Fritzl, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek az amstetteni vérfertőzés ügyében. A 89 éves férfit normál börtönbe helyezhetik át, írja a Telex.

2008-ban derült ki, hogy Josef Fritzl csaknem 24 éven át házuk pincéjében bezárva tartotta és megerőszakolta a saját lányát, és hét gyermeket nemzett neki. A férfi felesége azt állította, semmit sem tudott minderről.

A súlyosan torzult személyiségű, de büntetőjogi szempontból beszámíthatónak ítélt Fritzlt 2009-ben életfogytig tartó, mentálisan abnormális elítéltek számára fenntartott fegyházban letöltendő büntetésre ítélték, az azóta eltelt időben többször is kérvényezte áthelyezését.

Josef Fritzl 2009-ben
photo_camera Josef Fritzl 2009-ben Fotó: Helmut Fohringer/AFP

Idén januárban úgy hírlett, hogy Fritzlt a fegyház pszichiátriai részlegéről egy általános börtönbe szállítják, az erről döntő kremsi bíróság ugyanis egy pszichiátriai szakvélemény alapján arra jutott, hogy a férfi nem jelent többé veszélyt. Márciusban a kérést a bécsi fellebbviteli bíróság még elutasította, most kedden viszont egy három bíróból álló szenátus úgy döntött, hogy a férfi már nem jelent veszély.

„Josef Fritzl demenciája magába temette az eredetileg veszélyes személyiségét” – idézi az ORF.at az indoklást.

A háromtagú szenátus írásbeli határozata ellenére azonban a 89 éves Fritzl egyelőre a steini intézményben marad, később helyezhetik át normál börtönbe.

Kiemelt videóink