Hans Zollner: Hogyan lehet megmenteni a gyónási titkot?

egyház
május 14., 10:04

Egy múlt héten nyilvánosságra került törvénymódosítás szerint a papoknak az új szabályok szerint sem kellett volna jelenteniük, ha gyónás során pedofil bűncselekményekről értesülnek, szemben a gyermekvédelmi jelzőrendszer más tagjaival. A módosítót másnap már igyekezett visszaszívni a Fidesz-frakció, hiszen a gyónási titok anélkül is megmarad. Közben ellenzéki képviselők már szenvedélyesen követelték a gyónási titok eltörlését, amit a katolikus egyház nyilván elutasított.

A lenti cikk nem az aktuális magyar vitáról szól, hiszen 2021-ben íródott. A szerzője Hans Zollner jezsuita szerzetes, aki nagy visszhangot kiváltó lemondásáig a pápa tanácsadója volt, a Pápai Gyermekvédelmi Bizottság tagja, de máig az ő intézete az irányadó a katolikus gyerekvédelemben.

A cikket 2021 novemberében közölte a Tablet, annak fordítását szíves jóváhagyásukkal közöljük.

photo_camera Zollner egy budapesti konferencián Fotó: botost/444.hu

Franciaországban az egyházban elkövetett szexuális visszaélésekről szóló közelmúltbeli jelentés ugyanazt a vitát váltotta ki, amely Ausztráliában, Írországban, az Egyesült Államokban és máshol is kirobbant hasonló jelentések közzététele után:

kötelező legyen-e a visszaéléseket bejelenteni a világi hatóságok felé?

Bár a katolikus egyház nem várja el, hogy törvényeit az állami törvények fölé helyezzék, a gyónási titok eltörlésére tett kísérletek alapvető kérdéseket vetnek fel a vallás- és lelkiismereti szabadságról.

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a gyónási titok eltörlése megakadályozná a visszaéléseket. Ahogy Éric de Moulins-Beaufort érsek, a francia püspöki konferencia elnöke mondta a francia jelentés közzététele után: „Össze kell egyeztetni a gyónás természetét a gyermekek védelmének szükségességével.” Ez nem könnyű, amikor a vita érzelmileg ennyire terhelt, és amikor még a katolikus egyházban is sok a félreértés a gyónással kapcsolatban.

Tilos elárulnia

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.