Lemondott Hans Zollner, az egyházban elkövetett molesztálásokat vizsgáló Pápai Gyermekvédelmi Bizottság egyik legfontosabb tagja

egyház
2023 március 29., 17:50

Szerdán bejelentette lemondását Hans Zollner atya, a Pápai Gyermekvédelmi Bizottság egyik alapító tagja és legfőbb szakértője - írja a Reuters. Döntését a bizottság működésével kapcsolatos aggályaival magyarázta. A német jezsuita pap egyike annak a néhány embernek, akik az egész világra kiterjedő hatással vannak a klerikusok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések kezelésére.

Hans Zollner
photo_camera Hans Zollner Fotó: botost/444.hu

A bizottságot Ferenc pápa alapította 2014-ben a Római Katolikus Egyházban elkövetett pedofil bűncselekmények elleni küzdelem részeként. Zollner hirtelen távozása nagy csapást jelent a bizottság megítélésének. Zollner előtt már több tag is lemondott, távozásukat azzal indokolták, hogy a bizottságnak nincs valódi hatalma, és a munkájuk belső ellenállásba ütközik az egyházon belül.

„Az elmúlt évek során egyre jobban aggasztott, hogy a bizottság az én meglátásom szerint hogyan igyekezett elérni célját, ami a gyermekek és a kiszolgáltatott személyek védelme” - mondta a jezsuita pap egy nyilatkozatban. Hozzátette, hogy nem tudott együtt élni azokkal a problémákkal, amelyeket „különösen a felelősség, a megfelelés, az elszámoltathatóság és az átláthatóság területén” tapasztalt. Emellett elítélte a zavaros felvételi gyakorlatot, szerepeket és a bizottságnak a vatikáni doktrínahivatallal való tisztázatlan kapcsolatát, de pénzügyi és döntéshozatali kérdésekben sem találta megfelelőnek a bizottság elszámoltathatóságát.

A római Pápai Gergely Egyetemen a visszaélések tanulmányozásával foglalkozó központot is vezető atya kijelentette, hogy továbbra is nyitott a bizottsággal való tárgyalásokra, és reméli, hogy a bizottság meg tudja oldani a problémáit. A bizottság vezetője, Sean O'Malley amerikai bíboros korábban egyébként a munkával járó terhekkel magyarázta Zollner atya távozását, aki március 14-én mondott le.

Urfi Péter 2019-ben Ferenc pápa tanácsadója Budapesten: a gyerekmolesztálás mindenhol jelen van című cikkében írt arról a konferenciáról, melynek Zollner is a vendége volt hazánkban.