Magyar Péter: „Semmilyen pozíciója nincs az illetőnek azon kívül, hogy a barátnőm édesanyja”

POLITIKA
május 14., 10:45

Magyar Péter Zala megyében folytatja országjárását. A Tisza Párt politikusát Deák Ferenc szülőfalujában, Söjtörön kérdeztük az EP-listavezetői vitáról és S. Mária pártjában betöltött szerepéről.

Azt mondta, akkor vesz részt a köztévé EP-listavezetői vitájában, ha élőben és főműsoridőben lesz, és nem lesz ott mind a 11 jelölt. Hány jelölt meghívása esetén vesz részt?

Erre vannak szakmai szabályok. Azért is írtam a köztévének, mert 14 éve nem rendeztek ilyen vitát. Ha kell, segítünk nekik a szervezésben. Nincsenek konkrét számok, de a Partizánban például szépen összeírták, milyen feltételek alapján döntenek. A legutolsó közvélemény-kutatásokat szokták súlyozni, és az ott bejutási küszöb fölé mért pártok képviselőit szokták meghívni.

Tehát az öt százalék fölé mért pártokat.

Nem én fogom ezt eldönteni, vannak szakmai szabályok. Annak semmi értelme, hogy odahívnak 11 pártvezetőt, akik 2-3 percet beszélnek, így semmilyen konkrét vita nem tud kialakulni. Előre látjuk, hogy ezt szeretnék. Letudni a dolgot, mintha rendeztek volna vitát, de valójában nem lesz igazi vita. Nem leszünk ebben partnerek, mert a magyar emberek milliói nem ezt várják, hanem azt, hogy végre eljusson az igazság hangja 14 év után a köztelevízióba is.

Ha az öt százalék fölé mért pártokat hívják, részt vesz a vitán?

Nem akarok ilyen konkrét dolgot mondani, szeretnék egy szakmai javaslatot látni a köztelevíziótól. Rengeteg nyitott kérdés van még. Eddig semmilyen részlet nem érkezett, húzzák az időt.

A Partizán által szervezett pénteki vitán részt vesz?

Elmondtam, mi a véleményem erről. Bármelyik vitára elmegyek, de azt követelem, hogy először köztelevíziós vita legyen.

Akkor nem megy el.

Ezt elmondtam a Partizán vezetőinek is. Ha rögtön igent mondtunk volna akár az RTL Klub, akár az ATV, akár a Partizán, akár a Blikk meghívására, akkor esélyünk se lett volna arra, hogy legyen köztelevíziós vita, és eljussunk azokhoz a milliókhoz, akikhez eddig csak a propaganda jutott el.

Egyébként nem is értem az ellenzéki pártokat. 14 éve nem tettek semmit, hogy legyen egy ilyen vita, és most rögtön azt mondják, menjünk a Partizánba. Minek menjünk oda, ahova nem jön a Fidesz képviselője? Akivel vitatkozni kellene arról, hogy 14 év alatt hogyan tették tönkre az országot. Minek akarunk egy külön ellenzéki vitát? Miért egymással akarunk vitatkozni?

Nem leszek abban partner, hogy lebaloldalizzon megint a kormánypropaganda, amiért elmegyek a Partizánba ellenzéki pártokkal és néhány egy- vagy nullaszázalékos, a Fidesz által létrehozott szatellitpárttal vitatkozni. Érdemi vitát a kétharmados hatalom képviselőivel, jó esetben nem is Deutsch Tamással, hanem érdemi képviselővel lehetne folytatni. És a nagyobb ellenzéki pártokkal. Annak, hogy ezt degradáljuk, semmi értelme nincs.

Magyar Péter
photo_camera Magyar Péter Fotó: Bankó Gábor/444

A Metropol azt írta, hogy a korábban gazdasági bűncselekmény miatt fegyházbüntetésre ítélt S. Mária a Tisza Pártban különböző gazdasági feladatokat lát el. Hogyan segíti önt S. Mária?

Sehogyan, semmilyen pozíciója nincs az illetőnek. Azon kívül, hogy a barátnőm édesanyja. Egyébként annak a cikknek a 90 százaléka nem is igaz. Nem megyek bele a részletekbe, feljelentettük a Metropolt, a nyomozóhatóság ki fogja vizsgálni az ügyet. A Metropol megkérdezhette volna az illetőt vagy minket. Ezt természetesen nem tették meg, csak leírták, hogy ő viszi a pártunk gazdasági ügyeit. Ebből egy árva szó sem igaz.

Az sem igaz, hogy S. Mária segíti a vidéki országjárás szervezését?

Nem igaz. Egy olyan fotót tettek közzé, ami a debreceni tüntetésünk backstage-ében készült. Ott úgy volt jelen, mint a barátnőm édesanyja. Anyák napján. A barátnőm édesanyja semmilyen formális szerepet nem tölt be a pártban, de aki erről ellenkező bizonyítékot tud mutatni, az szóljon.

Kiemelt videóink