Medvehajtást tartanak a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi búcsú előtt

ÁLLAT
május 14., 17:18

Medvehajtást tartanak a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi búcsú előtt, hogy így biztosítsák a zarándokok biztonságát – közölte Csíkszereda alpolgármestere a Székelyhonnal.

Bors Béla elmondta, hogy a Nagysomlyó-hegyen öt medvét tartanak nyilván, a nagyvadakat minden igyekezetük ellenére sem sikerült befogni az elmúlt hetekben, bár három hétig próbálták csapdákba csalni őket. Ezért a pünkösdi búcsú előtt, csütörtökön délután és pénteken hajnalban a vadásztársulás hajtást szervez a környéken. Arra kérte a túrázókat, hogy ebben az időszakban kerüljék a térséget.

Azt szeretnék, ha a szombati pünkösdi búcsún nem okoznának problémát a medvék. Bár a nagyvadak valószínűleg távolabb vonulnának a nagyszámú zarándok láttán, „nem bízzák a véletlenre”, és szervezett hajtást tartanak.

Hasonló beavatkozásra a tavalyi pünkösdi búcsú előtti pénteken is sor került, és 12 órán át tartott, míg befogtak egy anyamedvét és a két bocsát – mondta az alpolgármester.

A Székelyhon szerint Csíksomlyón egy anyamedve és két bocsa, valamint két fiatal állat szokott felbukkanni, míg Csíkszereda környékén ennél is több, tucatnyi nagyvad jelenlétéről tudnak.

Hím barna medve (Ursus arctos) mászik át egy kerítésen a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én. A medve a reggeli órákban több közeli ház udvarába is betört, egy kecskét is megölt. Az állatot az iskola udvarán kilőtték.
photo_camera Hím barna medve (Ursus arctos) mászik át egy kerítésen a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én. A medve a reggeli órákban több közeli ház udvarába is betört, egy kecskét is megölt. Az állatot az iskola udvarán kilőtték. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A Hargita megyeri csendőrség közölte, hogy a május 7-13. közötti időszakban 18-szor jelentették a lakosok, hogy lakott területen láttak medvét. A falvak mellett Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron is észlelték a nagyvadak jelenlétét – írta az Agerpres.

A román hírügynökség a csendőrség adataira hivatkozva arról számolt be, hogy év eleje óta 89 riasztást regisztráltak medvék lakott területen való felbukkanása miatt. A csendőrök minden egyes alkalommal kiszálltak a helyszínre, hogy elűzzék vagy befogják a nagyvadat.

Romániában 2016-ben tiltották be a medvevadászatot, most csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet. A környezetvédelmi tárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amik nem számítanak optimális élőhelyüknek. (MTI)