Révész Máriusz: Mozgás receptre nevű program indul, háziorvosok írják majd fel a fizikai aktivitást

Egészségügy
május 14., 14:22

Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel – jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz azt mondta, bár mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. Abban bíznak, hogy szemléletváltás érhető el, ha az orvos mondja, mozogni kell.

Azt mondta, az Eurobarométer felmérésében a magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, soha nem mozog, 15 százaléka nagyon ritkán, tehát a magyarok háromnegyede soha nem mozog vagy nagyon keveset.

Összehasonlításképpen megemlítette, hogy Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya. Több elkerülhető halálozási oknál Európában listavezető vagy dobogós Magyarország, a magyarok várható élettartama pedig átlagosan 4,5 évvel marad el az uniós átlagtól. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberek egészségi állapotáért az egészségügyi ellátórendszer csak 18 százalékban felel, azt a genetika, a környezeti hatás és legnagyobb mértékben az életmód befolyásolja – mondta.

A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el, majd a módszer elterjedt Svédországban és több más államban is – közölte Révész Máriusz. Azt mondta, lehetőséget kaptak arra, hogy a népegészségügyi termékadó (neta) 10 százalékát a programra lehessen felajánlani, így 160 millió forintot fordíthattak a program elindítására.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a Bringás reggeli rendezvényen a Bem rakparton 2024. május 14-én.
photo_camera Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a Bringás reggeli rendezvényen a Bem rakparton 2024. május 14-én. Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke, a Mozgás receptre program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás. Például a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia kötelező része a sport. A program megvalósításában az önkormányzatok a partnerek, amik össze tudják fogni a helyi háziorvosokat és a sportlétesítményeket – közölte Babai.

Velkey György, a neta bölcsek tanácsának társelnöke, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: fontos hasonló programot indítani a gyermekeknek is, mivel a számítógépezés és mellette a nassolás „egy új komplex betegségfaktor”, ami kezelést igényelne. (MTI)