Veszélyben vannak a családi benzinkutak, a minisztérium szerint vádaskodás helyett a hatékony működésre kellene törekedni

gazdaság
május 14., 10:08

„Veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások” a Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület szerint. Vádaskodás helyett a hatékony működésre kellene törekedni, válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az FBSZ szerint a nehéz helyzet okai többek közt, hogy

  • „túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon (és általában az adórendszerben), kb. az üzemanyag literárának 50 %-a adó, ami óriási terhet ró a magyar gazdaság és a magyar lakosság egészére.”
  • „Miközben az egyes szektorokban jelenlévő, Magyarországon működő nagyvállalatok a stagnáló gazdasági környezetben is kimagasló profitabilitást értek el a lakosság és a KKV szektor terhére, a lakosságot szegénységbe, a KKV-kat lehetetlen helyzetbe hozzák.”
  • „Az üzemanyag kiskereskedelmi üzletágban ez évtől 20-szorosára, azaz 0,15 %-ról 3 %-ra emelték árbevétel arányában a kisebb piaci szereplők adóterhelését, miközben a legnagyobb piaci kiskereskedelmi szereplők adóterhelését 4,5 %-ról 3 %-ra csökkentették!”

„Az üzemanyagkereskedők többsége megértette és elfogadta a kormány szándékait és célját, így az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre az üzemanyagok esetében. (..) Ezzel szemben a Független Benzinkutak Szövetsége téves állításokat fogalmazott meg. A Szövetség a családok biztonságával szemben kizárólag saját profitját félti és amiatt aggódik, hogy árrése szűkebbé válik. A megtévesztő kommunikáció helyett a hatékonyság növelésére, a költségek leszorítására kellene törekedni, hogy olcsóbban tudják árusítani az üzemanyagokat”

- reagálta a szövetség közleményére az NGM. A Nagy Márton vezette tárca külön kitért arra, hogy a „Szövetség állításaival szemben a magyar kormány 2010 óta kiemelten támogatja a kkv szektort, és annak megerősítésére, hatékonyságának és versenyképességének növelésére törekszik.”

Kiemelt videóink