Robert Fico már nincs közvetlen életveszélyben

külföld
május 16., 06:37
  • 3 óra 40 percig tartó életmentő beavatkozást hajtottak végre Robert Fico szlovák miniszterelnökön, miután egy 71 éves amatőr író meglőtte a kormány kihelyezett ülésének helyszínén.
  • Ficót jelenleg mélyaltatásban tartják.
  • A szlovák politikai erők az európai parlamenti választási kampányukat felfüggesztették, és egymást vádolják a feszültség szításával.

Merényletet kísérletek meg Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerda délután a handlovái kultúrház előtt, ahol a szlovák kormány éppen a kihelyezett ülését tartotta. Három golyó találta el: egy a mellkasán, egy a kezén, egy pedig a hasán.

A miniszterelnök a lövések után a földre zuhant, testőrei autóba tették és a városi kórházba szállították, onnan mentőhelikopterrel vitték Besztercebányára.

Kórházba viszik Robert Ficót május 15-én, miután a kormányfőt egy támadó több lövéssel megsebesítette.
photo_camera Ficót a beszterbányai kórháznál Fotó: AFP

Az életmentő beavatkozás 3 óra 40 percig tartott, a miniszterelnök az éjszakát mélyaltatásban töltötte. A műtét jól sikerült, az éjszakai nyilatkozatok már arról szóltak, hogy Fico nincs közvetlen életveszélyben.

A merénylő a 71 éves lévai amatőr író, Juraj Cintula a Fico üdvözlésére felsorakozott tömegbe vegyült, fegyvert rántva ötször tüzelt. A szélsőséges erők a személyét a liberálisokhoz kötik, habár Cintula jelenlegi politikai hovatartozásáról semmilyen bizonyíték nem került elő. A 2022-ben megszűnt Slovenskí branci oldalán lévő fotó szerint az oroszpárti szélsőséges félkatonai szervezettel működött együtt. Bejárta a sajtót egyik regényének egy részlete, ebben a romákról rasszista hangon ír. Juraj Cintula író, megjelent több verseskötete, tagja a szlovák írószövetségnek is. Legálisan tarthatott fegyvert, korábban egy magánbiztonsági cégnél dolgozott, 2016-ban ő maga is támadás áldozata lett egy bevásárlóközpontban.

Jurij Cintula a merénylet után Handlovában, 2024 május 15-én
photo_camera Az elfogott amatőr író a merénylet színhelyén Fotó: -/AFP

A szlovák politikai életet oldaltól függetlenül megrázta a merénylet híre. A pártok felfüggesztették európai parlamenti választási kampányukat. A kormányon lévő és az ellenzéki erők egymást vádolják a feszültség szításával. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott: „Polgárháború küszöbén állunk, a merénylet erre a bizonyíték.”

Szlovákia két kemény csatát hozó választás után van, mindkét választáson a nyugatbarát erők szenvedtek vereséget. Szeptemberben a parlamenti választást Fico pártja, a Smer nyerte, a március-áprilisi elnökválasztást pedig Fico szövetségese, a Smerből kivált Peter Pellegrini.

Kiemelt videóink