Több szlovák vezető politikust is halálosan megfenyegettek, a rendőrség megerősítette a képviselők védelmét

külföld
május 16., 18:03

Megerősítették a pozsonyi parlament, több iskola, illetve szerkesztőség, valamint pártállástól függetlenül minden szlovák országgyűlési képviselő védelmét, miután több kormánytag, vezető politikus kapott fenyegetést az elmúlt órákban, közölte a szlovák rendőrfőkapitány csütörtök délután. Az ÚjSzó beszámolója szerint Ľubomír Solák hozzátette:

az elmúlt napokban megnőtt a hibrid fenyegetések száma.

A Legfőbb Ügyészség teljes hírzárlatot rendelt el a miniszterelnök elleni merénylet ügyében, a rendőrség azt sem közölte, hogy őrizetbe vette-e a 71 éves támadót.

photo_camera Fotó: Radovan Stoklasa/REUTERS

Az ország biztonsági tanácsának csütörtöki rendkívüli ülése után a belügyminiszter arról számolt be, hogy

előre kitervelt gyilkossági kísérlet miatt indítottak eljárást a támadó ellen. Motivációja egyértelműen politikai indíttatású volt.

Nem értett egyet a kormány politikájával, például a közmédia, illetve a különleges ügyészség megszüntetésével-átalakításával, mondta Matúš Šutaj Eštok.

„A gyanúsított nem tagja egyetlen radikális, sem jobboldali, sem baloldali politikai szervezetnek sem. Magányos elkövetőről van szó”

– folytatta. A gyanúsított a tavalyi évtől kezdve több kormányellenes megmozduláson is részt vett, de megjelent a Fico-kormány korábbi, nagyszombati kihelyezett ülésén is. Az államfőválasztás eredményét látva döntött úgy, hogy merényletet követ el. A további információkra hírzárlatot rendelt el a Legfőbb Ügyészség” – zárta belügyminiszter.

photo_camera Fotó: -/AFP

A rendőrség eddig 32 ember ellen indított eljárást, mert kommentekben helyeselték a miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merényletet. Šutaj Eštok hangsúlyozta:

„Az összes ügyben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség jár el, kihallgatja ezeket az embereket, és a törvények szerint felelősségre lesznek vonva.”

Kiemelt videóink