Csípős csipsz evésébe halt bele egy massachusettsi tinédzser

külföld
május 17., 10:43

Egy online tortillacsipsz-kihívásban vett részt az a massachusettsi tinédzser, aki végül meghalt a túl sok chilipaprika-kivonat miatt. Az AP most a boncolási eredmények alapján azt írja, a fiúnak veleszületett szívnagyobbodása volt.

A boncolási jegyzőkönyv szerint a fiú a „magas kapszaicin-koncentrációjú élelmiszer-alapanyag elfogyasztása során bekövetkezett szív- és légzésleállásban halt meg”. Az eset még 2023 szeptemberében történt, a csipszet is gyártó Hershey Co. „One Chip Challenge” elnevezésű online kihívásán vett részt, amikor megette a csípős Paqui csipszet.

Dr. James Udelson, a Tufts Medical Center kardiológus főorvosa az AP-nek azt mondta, szerinte „lehetséges, hogy a szív jelentős ingerlésével hirtelen rendellenes véráramlás alakult ki, és ez okozhatta a súlyos ritmuszavart” a fiúnál. Hasonlót mondott Dr. Syed Haider, a MedStar Washington Kórházi Központ kardiológusa is, aki szerint a kapszaicin nagy dózisban fokozhatja a szívdobogást, ami extra nyomást gyakorol az artériára. Haider ehhez hozzátette, hogy a fiú esetében bár a boncolási eredmények szerint valószínűleg egy szívhiba miatt reagált érzékenyebben a szervezete a chilipaprika-kivonatra, szerinte a mögöttes kockázati tényezők nélküli embereknél is előfordulhatnak súlyos szívproblémák a nagy mennyiségű kapszaicin elfogyasztása miatt.

Kiemelt videóink