Bedrogozott nők, megerőszakolt tinilányok – tizenhatan vádolják szexuális visszaéléssel David Copperfieldet

nők elleni erőszak
május 19., 09:54
  • Tizenhat nő számolt be arról a Guardiannek, hogy David Copperfield, a világhírű bűvész 1980 és 2014 között zaklatta őket – színpadon, színfalak mögött, hotelszobában.
  • A nők több mint fele abban az időben 18 évnél fiatalabb volt, többen azt mondták, Copperfield bedrogozta őket, mielőtt akaratuk ellenére közösült velük.
  • A bűvésszel kapcsolatban 2007 óta merülnek fel ilyen vádak, de mindent tagad, sőt: a #Metoo mozgalom egyik zászlóvivőjeként tünteti fel magát.

A Guardian gigantikus cikkben számolt be David Copperfielddel kapcsolatos nyomozásáról, amelyhez több mint 100 interjút készítettek, illetve rendőrségi és bírósági iratokat vizsgáltak át nagy mennyiségben.

A lap által feltárt történetek között vannak fontos egyezések. A tizenhat nő közül hárman azt állítják, hogy a bűvész bedrogozta őket közösülés előtt, az aktusba pedig nem egyeztek bele. Szintén hárman állítják, hogy Copperfield az előadása közben zaklatta őket, ami ellen – úgy érezték – nem tudtak tiltakozni. Többen beszéltek arról is, hogy Copperfield annak ellenére teremtett hatalmi helyzetet, hogy még kiskorúak voltak.

A világhírű bűvész

David Copperfield 1956-ban született New Jerseyben. Már fiatalon érdekelte a szórakoztatóipar, amivel részben azért kezdett foglalkozni, hogy legyőzze félénkségét. Tízévesen hasbeszélőként lépett fel, 12 évesen már bűvészként, 18 évesen musicalben játszott.

Ő a valaha volt legfiatalabb előadó, akit felvettek az Amerikai Mágusok Társaságába, mostanra világ legsikeresebb bűvészeként tartják számon, vagyonát 1 milliárd dollárra becsülik. A Forbes szerint 2018-ban a hetedik leggazdagabb amerikai híresség volt.

photo_camera Fotó: DIMITRIOS KAMBOURIS/Getty Images via AFP

Copperfield már 68 éves, de ma is aktív. Fénykorában a fellépései igazi látványosságok voltak. Az egyik leghíresebb trükkje a Szabadság-szobor eltüntetése volt, de voltak olyan produkciói is, amikor a Grand Canyon fölött lebegett vagy lángoló tutajon evezett át a Niagara-vízesésen. Rendszeres turnéi és többszörös Emmy-díjas tévéműsorai világhírűvé tették.

link Forrás

Szexuális zaklatással kapcsolatos vádak már korán, a #Metoo mozgalom előtt felmerültek vele kapcsolatban. 2007-ben Lacey Carroll jelentette fel, állítva, hogy a bűvész megerőszakolta és szexuálisan zaklatta egy magánszigeten. Carroll néző volt Copperfield egyik előadásán. Két évig nyomozott az FBI, de 2009-ben ejtették az ügyet.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.