Trump már egy harmadik elnöki ciklussal kacérkodik

külföld
május 19., 15:39
Donald Trump március 16-án kampányol Ohióban
photo_camera Donald Trump március 16-án kampányol Ohióban Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

A NRA, vagyis a nemzeti fegyverszövetség tagjai előtt lépett fel vasárnap Dallasban Donald Trump volt amerikai elnök, és jelenlegi republikánus elnökjelölt.

Trump azzal tette emlékezetessé a beszédet, hogy abban már egy harmadik elnöki ciklussal kacérkodott.

Franklin D. Rooseveltet emlegette, aki még négy cikluson át lehetett elnök. Az ő elnöksége után került bele az amerikai alkotmányba a huszonkettedik kiegészítés, ami kimondja, hogy egy elnököt csak kétszer lehet megválasztani. Vagyis amire Trump utalgatott, az szembemenne az amerikai alkotmánnyal.

„Tudjátok, FDR majdnem 16 évig volt, négy ciklusig. Nem tudom, nekünk mennyi jut majd? Három? Vagy kettő?”

– kérdezte Trump, amire ütemes három-három volt a közönség egy részének válasza.

Nem ez volt az első alkalom, hogy ilyesmire célozgatott, már a 2020-as kampányban is tett hasonlót. Legutóbb viszont, idén áprilisban, a Time magazinnak azt mondta, nem támogatna egy ilyen alkotmánymódosítást.

A beszédben Trump abortuszról és a bevándorlásról beszélt, kritizálta Robert F. Kennedyt, amiért szélsőbalra sodródott, és panaszkodott az ellene zajló eljárások miatt.

Aztán azzal próbálta felrázni a közönséget, hogy azt hallotta, a fegyvertulajdonosok állítólag nem szavaznak. Bíztatta az egybegyűlteket, hogy cáfolják meg ezeket a híreszteléseket: „Lázadjunk és szavazzunk, OK?”

A Biden-adminisztráció, kevés sikerrel, de igyekezett visszaszorítani a fegyverviselést, többek közt azzal, hogy szigorították a fegyvervásárláskor előírt háttér-ellenőrzéseket. Trump a beszédben azzal fenyegetett, hogy „ha a Biden-rezsim még négy évet kap, akkor eljönnek a fegyvereikért is.”

A Gallup októberi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 12 százaléka gondolja, hogy lazítani kellene a fegyverviselési törvényeken, 56 százalék szerint szigorítani kellene azokat, 31 szerint pedig rendben vannak úgy, ahogy vannak. (Guardian)

Kiemelt videóink