Elmeállapotára vonatkozó orvosi papírokkal próbálták megakadályozni Mága Zoltán öccsének polgármesterjelöltségét Tiszabőn

belföld
május 21., 05:21

Tiszabő fideszes vezetése próbálta megakadályozni, hogy a június 9-ei önkormányzati választásra nyilvántartásba vegyék Novák (korábban Mága) Csaba független polgármesterjelöltet, az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Mága Zoltán hegedűművész öccsét, írja a 24.hu.

A helyi választási bizottság annak ellenére utasította el Novák Csaba nyilvántartásba vételét, hogy megszerezte az ehhez szükséges 40 érvényes ajánlást. A lap úgy tudja, a választási bizottság arra hivatkozott, hogy egy névtelen levél érkezett a testülethez, melyhez több orvosi igazolást is mellékeltek; a bizottság a levélben leírt „súlyos állításokra” tekintettel elutasította a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét.

Novák Csaba fellebbezett, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottság pedig neki adott igazat, és nyilvántartásba vette. Ezután a község fideszes polgármestere, Bruna László kezdeményezett felülvizsgálati eljárást a Kúria előtt, amiben Novák nyilvántartásba vételének visszautasítását kérte.

Bruna szintén azzal érvelt a Kúriánál, amivel a névtelen levél is: „az érintett mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé”, hogy nyilvántartásba vegyék.

A Kúria végül érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fideszes polgármester kérelmét, mivel a csatolt meghatalmazásból nem derült ki, hogy azt a Fidesz-KDNP (mint kérelmező) képviseletére jogosult személy adta. Így véglegessé vált, hogy Novák Csaba polgármesterjelöltként indulhat az önkormányzati választáson.

Novák Csaba abszurdnak nevezte a mentális állapotával kapcsolatos állításokat, és feljelentést tett a Jász-Nagykun- Szolnok megyei főügyészségen különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.