Negyven éve nem látott erősségű földrengés rázta meg Nápoly térségét

külföld
május 21., 06:46

Hétfőn este nyolc óra után tíz perccel 4,4-es erősségű földrengés volt a dél-olaszországi Nápolyban, közölte az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV). Az intézet szerint 40 éve nem volt ilyen erősségű földrengés a térségben. A földrengés egy folyamatban lévő „szeizmikus vihar” része, amelyben az elmúlt 48 órában több mint tucat, 2,0 magnitúdónál nagyobb rengés történt.

A földrengés epicentruma az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Campi Flegrei vulkáni terület térségében volt, 10 kilométeres mélységben. A rengés enyhe károkat okozott Pozzuoli városában és Nápolyban. A 4,4-es rengést egy órával korábban egy 3,5-ös előzte meg. Az INGV 1252 földrengést érzékelt a Campi Flegrei térségében 2024 áprilisában, a legtöbb 1,0-nál kisebb erősségű volt.

photo_camera A Campi Flegrei vulkán. Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce via AFP

Egyelőre nincsenek értesülések nagyobb károkról vagy esetleges áldozatokról, sokan azonban megijedtek, és az utcákra szaladtak. A tűzoltósághoz a házak falában keletkezett repedésekről és leomló vakolatdarabról érkeztek bejelentések. A mentőegységek most kárfelmérést végeznek.

Különösen az epicentrum környékén álló házak inogtak meg, mondták helyi lakosok a Corriere del Mezzogiorno című helyi lapnak nyilatkozva. A rövid, de erőteljesnek érzékelt földlökést több kisebb földmozgás előzte meg. A térségben legutóbb tavaly szeptemberben regisztráltak 4,2-es erősségű földrengést.

A vulkán utolsó nagyobb kitörése 1538-ban volt, aminek eredményeként egy új öböl jött létre a dél-olasz tengerparton. Az INGV 2022 óta figyelte meg a szeizmikus aktivitás növekedését, ami több vulkanológus szerint a felszín alatti magma felhalmozódásának vagy a gázok felhalmozódásának tudható be. Több mint 500 000 ember él a Campi Flegrei közvetlen szomszédságában lévő vörös zónában. (BBC, MIT)

Kiemelt videóink