Visszahívták a spanyol nagykövetet Argentínából, mivel Javier Milei arra célzott, hogy a spanyol kormányfő felesége korrupt

külföld
május 21., 21:04

Spanyolország közölte, hogy végleg hazahívja nagykövetét Argentínából a dél-amerikai ország szélsőjobboldali elnökével, Javier Mileivel kialakult diplomáciai viszály miatt.

Milei – aki harcias szövetségese Donald Trumpnak és Jair Bolsonarónak – a múlt hétvégén azzal okozott botrányt, hogy arra célzott, Begoña Gómez, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felesége „korrupt”.

A globális szélsőjobboldal csúcstalálkozóján tett megjegyzései felháborították Spanyolország balközép kormányát, ami elítélte Milei „frontális támadását” a demokrácia ellen, és nyilvános bocsánatkérést követelt. Milei helyette hétfőn közölte, hogy nem áll szándékában visszavonni a szavait, „az áldozat” pedig ő maga.

photo_camera Fotó: Juan Mabromata/AFP

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter bejelentette, hogy a Buenos Airesbe delegált legfőbb megbízottja, María Jesús Alonso Jiménez nem tér vissza a posztjára, miután előző nap visszahívták. „A nagykövet tartósan Madridban marad, Argentína nagykövet nélkül marad” – mondta Albares az El País szerint.

Milei gyorsan visszavágott: „arrogáns szocialista baromságának” nevezte a lépést, de azt mondta, nem lesz „olyan ostoba, hogy megismételje ugyanezt a hibát” Argentína spanyolországi nagykövetének visszahívásával.

Az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) túlreagálással, képmutatással, a júniusi EP-választások előtt politikai célokra való felhasználással, és az argentin piacra szállító spanyol cégek életének megnehezítésével vádolta Sánchezt. „Egy ország külpolitikáját nem lehet egy személy szeszélyei szerint meghatározni. Ugyanaz a kormány, amelyik nem vonta vissza oroszországi nagykövetét az ukrajnai invázió után, és miután Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy háborút indít, ami már több mint két éve tart, most azért teszi ezt az argentin nagykövetével, mert Pedro Sánchez sértőnek érzi Javier Milei egy gyűlésen használt szavait” – mondta egy PP-s forrás.

A vita része a progresszív politikai erők és a szélsőjobboldali populisták koalíciója közötti, egyre élesedő globális csetepaténak, aminek Orbán Viktor és El Salvador elnöke, Nayib Bukele mellett az egyik vezéralakja Milei.

Az európai és dél-amerikai baloldali pártok sajnálkoztak Milei radikális gazdasági elképzelései és a Gómez elleni támadás miatt.

A brazil baloldali elnök, Luiz Inácio Lula da Silva Munkáspártja „szánalmasnak” nevezte Milei Gómezzel és Sánchezzel kapcsolatos megjegyzéseit, amik szerintük egy ultrakonzervatív kísérlet részei, hogy politikai instabilitást okozzon, és aláássa a demokráciát.

Milei szóvivője, Manuel Adorni ezt visszautasította, azzal vádolva Sánchez kormányának tagjait, hogy az argentin elnök elleni alaptalan támadásokkal indították a vitát. Május elején Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter azt állította, hogy Javier Milei a tavalyi argentin választási kampány során „anyagokat fogyasztott”, bár később visszavonta az állítást, és „nagy hibának” nevezte. (Guardian)