Palesztinpárti aktivisták zavarták meg az október 7-ei terrortámadásról szóló budapesti konferenciát, két embert elvittek a rendőrök

külföld
május 22., 17:37

Kedd este az egyik I. kerületi étteremben egy zárt körű rendezvényt tartott a Hamász október 7-u terrortámadásáról és a szexuális erőszakról a Danube Institute. Az eseményen mások mellett részt vett Jakov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete is.

A tanácskozást palesztinpárti propagandisták zavarták meg. A rendőrség szerda délután a részletek említése nélkül annyit közölt az esetről, hogy kedd este negyed kilenckor kaptak bejelentést, miszerint „korábban több személy megzavarta” az eseményt. Mire a rendőrök a helyszínre értek – a közlemény szerint percekkel a bejelentés után –, a rendzavarók már távoztak onnan.

A BRFK azt is közölte: szerda délutánra azonosították „a sajtóban megjelent felvételeken hangoskodó és erőszakosan viselkedő fiatal nőt”. A 26 éves tunéziai állampolgárt előállították és garázdaság miatt kihallgatták. De addigra már, szintén garázdaság miatt, őrizetbe vették és kihallgatták a rendezvény egyik résztvevőjét is. A 26 éves magyar állampolgárságú férfi ugyanis „a rendelkezésre álló adatok szerint két hangoskodót megrúgott, miközben kivezette őket a teremből”.

A Hvg.hu korábban azt írta, hogy a nagykövet beszéde alatt kezdtek kiabálni és dulakodni a palesztinbarát tüntetők. A Hetek arról ír, hogy az akcióban nagyjából tizenöt palesztinpárti aktivista vett részt, ők a lap információi szerint Bécsből érkezhettek.