Orbán: Nem tartom logikusnak, hogy jön Oroszország, és hamm, bekapja az egész nyugati világot

POLITIKA
május 24., 05:45

„A hadseregek hiánya vezet a háborúhoz, mert a háború oka a gyengeség, nem az erő”, a gyenge országokat látva akarnak lépni az erősek, erről beszélt a miniszterelnök szokásos rádióinterjújában a Kossuth rádióban.

„Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát? Egyesek szerint nem, (...) de én nem tartom logikusnak, hogy Oroszország, ami Ukrajnával sem bír elbánni, az jön, és az egész nyugati világot, hammm, bekapja,”

- tette hozzá. A NATO nem összehasonlítható Ukrajnával, a szövetség ereje százszorosa annak. Aki ilyenről beszél, az a háborúba való belépést készíti elő, Orbán Viktor szerint ezért ijesztget Brüsszel az oroszok előrenyomulásával. Szerinte

„ami most Brüsszelben és Washingtonban történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének.”

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Újításra van szükség, a kormány jogászai olyan megoldást keresnek, ami lehetővé teszi Magyarországnak, hogy NATO-tag maradjon, de ne kelljen részt vennie a szövetség olyan műveleteiben, ami kívül esik a NATO-tagállamok területein, jelentette be. Orbán szerint Magyarország furcsa helyzetben van, mert „ott is vagyunk, meg nem is.”

„Ilyen a NATO történetében még nem volt: egyszerre ragaszkodnánk az alapokmányhoz, de nem vennénk részt bizonyos NATO-akciókban.”

- magyarázta. Ezt követően Orbán felmondta a kötelezőt, többek közt, hogy

  • az EP-választás tétje a háború és a béke,
  • az amerikai választás tétje is a háború és a béke,
  • Sorosnak és a spekulánsoknak éri meg a háború,
  • és a magyar baloldalt megvették kilóra.