Előfizetőtoborzásnak álcázva szórják meg Győr-Moson-Sopront Kisalfölddel és fideszes propagandával

belföld
május 25., 11:26

A rendszerváltás után sokáig az egyik legjobb megyei napilap volt a Kisalföld. Egészen addig, amíg át nem vette a Mediaworks, és átállította kormánypárti vonalra. Így ma már a cenzúrázott helyi híreken kívül ugyanaz a propaganda ömlik az olvasóra, mint az ország bármely más részén élőkére. (Az más kérdés, hogy ezeknek az újságoknak a példányszámát össze sem lehet vetni az évtizedekkel ezelőttivel. A Kisalföld most 30 ezer körül jár, még 2018-ban is 50 ezer példányban fogyott, az ezredfordulón pedig bőven százezer fölött.)

Olvasónk jelezte, hogy szombat reggel a postaládájában egy ingyenes extra Kisalföldet talált. „Meglepő volt, hiszen a tartalma miatt már évekkel ezelőtt lemondtunk ezt az újságot” – írta. A helyi hírek mellett a belső oldalakon a következő cikkek voltak:

  • Baloldaliakhoz gurultak a dollárok
  • „Ha mi kormányzunk, akkor az ország békében tud élni” (Lázár-interjú)
  • Rettegnünk kell az atomfegyverektől
  • Háborúpárti merénylő lőtt rá a szlovák miniszterelnökre

A szerkesztőségi vezércikk szerzője azt írja: „A következő két hétben [épp a kampány ideje alatt, nahát] a Kisalföld Extrából hat számot juttatunk el a vármegye ötezer alatti településeinek minden háztartásába.”

A nyers politikai propaganda olvasótoborzásnak van álcázva. Nyereményjátékot indítanak ugyanis a most előfizetők között. „Szóval a Kisalföld Extra különleges tartalmat kínál Önöknek, különleges nyereményekkel, meglepetésekkel. Jó olvasást, tájékozódást és szórakozást kívánva várunk mindenkit rendszeres olvasóink közé!”