A brit konzervatívok váratlan kampányígérete: újra sorkatonaság, de nőknek is

külföld
május 26., 06:01

A BBC párttámogatás-figyelője szerint bő hónappal a választások előtt majdnem kétszer annyian szavaznának a brit Munkáspártra (44 százalék), mint a kormányzó konzervatívokra (23 százalék), talán ennek köszönhető a toryk friss, meghökkentő választási ígérete.

A párt ugyanis bejelentette, hogy ha újra kormányt alakíthatnak, visszahozzák a kötelező sorkatonai szolgálatot. Az elképzelésük szerint a 18-at betöltött brit állampolgárok két, radikálisan eltérő lehetőség közül választhatnának 2025-től:

  • vagy bevonulnak 12 hónapra
  • vagy egy évig minden hónap egyik hétvégéjén közhasznú munkát végeznének olyan állami szervezeteknél, mint a rendőrség, a tűzoltóság vagy az állami egészségügy, az NHS.

Rishi Sunak miniszterelnök a közösségi érzés visszatérését várja a tervtől.

A kötelező sorkatonai szolgálat csak futó epizód volt a britek életében: 1947-ben vezették be a Churchillt legyőző Clement Attlee munkáspárti kormánya alatt és 13 évvel később, 1960-ban már el is törölték. Amíg létezett, a 18 és 21 éves kor közötti férfiaknak kellett bevonulniuk 18 hónapra.

Sunak miniszterelnök szerint az új típusú sorkatonai szolgálat célt csempészne az érintettek életébe és átélhetővé tenné a nemzeti büszkeséget - írja a BBC. Konzervatív magyarázatok szerint a cél az lenne, hogy a munkanélküli vagy az oktatási rendszerből kiesett, kallódó, bűncselekményeket elkövető fiatalokat eltérítsék a munkanélküliség és a bűn útjáról. A terveik szerint, amiket az ellenzék egységesen kinevetett, mindez évi 2,5 milliárd fontból finanszírozható lenne.

A Munkáspárt és a Liberális Demokraták azonnal arra hívták fel a figyelmet, hogy a konzervatívok milyen brutálisan leépítették a brit hadsereget.

Kiemelt videóink