Orbán: Akkor most vessük bele magunkat az összeesküvés-elméletekbe

POLITIKA
május 26., 16:48

A magyar miniszterelnök a Patrióta nevű csatornát, a Partizán és a JÓLVANEZÍGY mintájára tavasszal indult propagandafelületet választotta arra, hogy interjút adjon a június 9-i választás előtt. Orbánnak Bohár Dániel tette fel a kérdéseket.

A Robert Fico ellen elkövetett merénylet volt az első téma. Ennek kapcsán elmondta, arra gondolt először, amikor meghallotta a hírt, hogy meghalt-e vagy sem a szlovák államfő. A második gondolata az volt, hogy jó nagy bajban van, mármint ő maga, Orbán Viktor, aki Fico nélkül egyedül marad Brüsszelben az álláspontjával. Azt is elmondta, hogy Hajdu tábornok, a TEK főigazgatója az eset után extra biztonsági előírásokat „erőszakolt rá”.

link Forrás

Ezután rátértek a Fidesz központi kampánytémájára, a háborúra. „Mit gondol, ezek a fejlemények vezethetnek a Harmadik Világháborúhoz?” – riogatott már a kérdéssel is Bohár. Orbán szerint már lehet, hogy egyenesen ki is tört. „Nem zárható ki, hogy ha nem tudjuk megállítani a brüsszeli háborús pszichózist, akkor lehet, hogy úgy írják meg ezeknek az éveknek a történetét, mint egy nagy európai világháború első egy-két évének epizódjait” – állt bele a riogatásba a miniszterelnök.

Orbán odáig jutott, hogy a migráció eleve azért létező jelenség, mert a háborúkban népességet vesztett Európa, és az illegális migránsok azt gondolják szerinte, hogy „nincsenek itt ezek a fehér, keresztény emberek elegen, így be lehet lakni”.

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a miniszterelnök már az interjú 20. percéig számos megalapozatlan összefüggést vázolt fel a háborúról, amelyek élő tényellenőrzésére most nincs lehetőségünk. Annak, akit érdekel, hogy a „béke” jelszava hogyan illeszkedik Putyin törekvéseibe, hogy miért szolgálja Oroszország érdekét az efféle békefelhívás, annak aljánljuk Lengyelország Külügyi Intézetének rövid összefoglalóját a témában.

A miniszterelnök megismételte azt a gondolatát is, amely szerint Horthyt és általa Magyarországot a németek tolták bele a háborúba. A történészek nagyjából egyöntetű álláspontja szerint ennek az ellenkezője az igaz. Horthy Miklós önhatalmúlag, német kérés hiányában vitte az országot a háborúba.

Jól jellemzi Orbán mondandóját, hogy az imént az élő chatablakban a következő kérdést tették fel:

„Akkor most vessük bele magunkat az összeesküvés-elméletekbe” – ezzel vezette fel a magyar ellenzékről szóló gondolatait Orbán. Nehéz ezt a blokkot felelős újságíróként összefoglalni, ugyanis annyi konteó hangzott el nagyjából negyedóra alatt, amit kontextus nélkül felelőtlenség lenne ideidézni. Soros, spekulánsok, orosz fejlődés – ilyesmi címszavak írják le a legjobban.

43 percig tartott, a kegyelmi-ügy, az orosz titkosszolgálatok támadása a magyar külügy ellen, Magyar Péter, a Völner–Schadl-ügy, Sulyok Tamás és egyéb kérdések nem kerültek sorra.

Kiemelt videóink