Trumpot kifütyülték a libertáriusok, a pódiumról szólt be nekik, a nézőtéren verekedés tört ki

külföld
május 26., 07:29

Az amerikai libertárius párt kongresszusán vendégként felszólaló Donald Trumpot annyira felhúzta a kifütyülése, hogy gúnyosan beszólt a vendéglátóinak, hogy ha valaha nyerni akarnak, jelöljék őt vagy maradnak a négyévenkénti 3 százalékos eredmények.

link Forrás

A definíció szerint önfejű libertáriusok elnöke Trumpot, Biden és RFK Jr-t is meghívta, hogy tartsanak beszédet a párt küldöttei előtt. A szombat este fellépő Donald Trump szokatlan élethelyzetbe került: soha nem szokott megosztott vagy kritikus közönség előtt fellépni.

Itt azonban erősen megosztott volt a közönség, hiába szokott a végén sok libertárius a túl nagy államot szavakban hozzájuk hasonlóan kritizáló republikánusok elnökjelöltjére szavazni. (Amerikában ők számítanak a harmadik pártnak, de a liberalizmus a maga szelid módján szélsőséges, az államot szinte teljesen elutasító, a szabadpiacot istenítő irányzata a világ többi részéhez hasonlóan itt is egy törpe kisebbség szórakozása.)

Trump egyébként annyira nincs képben, hogy a gúnyos sértésnek szánt beszólásával valójában jelentősen felülértékelte a libertáriusok elnökválasztási eredményeit. 3 százalék körüli eredményt ugyanis mindössze egyszer értek el a történelem során: Gary Johnson mit tesz isten éppen 2016-ban, Trump megválasztásának évében kapott 3,3 százaléknak megfelelő 4,5 millió szavazatot. A jellemző eredményük inkább ennek az egytizede, 3-4-500 ezer szavazat szokott lenni.

De szoros versenyben minden szavazat számíthat, így Trump ígéretekkel érkezett: támogatása esetére libertárius kormánytagot ígért, illetve azt, hogy elnöki kegyelmet ad Ross Ulbrichtnak. A libertárius Ulbricht a Silk Road nevű, a dark weben működő, fizetőeszközként bitcoint használó illegális, anomim piactér alapítója, ahol 2 évig bármit anonim módon lehetett adni-venni, a gyakorlatban főleg drogokat. A kikényszerített teljes legalizációra Amerika sem érett meg, Ulbricht ezért éppen életfogytiglani börtönbüntését tölti. Mivel a libertáriusok meggyőződéses liberlizációpártiak minden drog esetében, Ulbricht kiszabadítása az egyik fő követelésük.

De még Trump ígérete sem tudta az exdelnök mellé állítani a tömeget: a nézőtéren a sok kiabálás közben össze is verekedett egy libertárius és egy Trump-rajongó.

(via Washington Post)