„Úgy kezeltek, mint egy darab húst” – több mint ezren indítottak pert a Grindr ellen

külföld
május 27., 05:12

Közel 1300 ember csatlakozott ahhoz a polgári peres eljáráshoz, amit az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságán indítottak a Grindr alkalmazást működtető amerikai vállalat ellen. A meleg társkereső felhasználói úgy érzik, az alkalmazás visszaélt személyes adataikkal, köztük a HIV-státuszukkal kapcsolatos adatokkal, valamint azzal, hogy mikor végezték el az utolsó tesztet. Egyikük úgy fogalmazott: személyes egészségügyi adatai alapján úgy kezelték, „mint egy darab húst” (a „piece of a meat” angol kifejezés a szlengben egy pusztán szextárgynak tekintett személyt jelent).

A kártérítésre irányuló csoportos kereset azzal vádolja a Grindrt, hogy megsértette a brit adatvédelmi törvényeket, mivel a felhasználók beleegyezése nélkül osztott meg érzékeny adatokat harmadik felekkel kereskedelmi célokra.

A névtelenséget kérő férfi azt állítja, hogy a platformon és más közösségi médiafelületeken HIV-terápiákra vonatkozó hirdetésekkel célozták meg, miután közölte az egészségügyi státuszát. „Nem szégyellem a státuszomat, de nem vártam, hogy a Grindr odamegy, és úgy árulja, mint egy darab húst. Ez nem az ő dolguk, ez az én életem” – nyilatkozta a férfi.

A keresetet koordináló ügyvéd szerint a felhasználók etnikai hovatartozására vonatkozó információkat, valamint a szexuális életükre és szexuális irányultságukra vonatkozó adatokat is megoszthatták.

A Grindr tagadja, hogy reklámcélokból eladta vagy megosztotta a felhasználók által bejelentett egészségügyi információkat, beleértve a HIV-státuszt is. A Grindr szóvivője azt mondta, hogy az őket illető vád „a több mint négy évvel ezelőtti, 2020 eleje előtti gyakorlat alapvető félreértelmezésén alapul. Úgy tűnik, hogy a felhasználókat ebben az esetben félrevezette ez a téves jellemzés, amit sajnálunk, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a felhasználóink adatainak védelme és az összes vonatkozó adatvédelmi szabályozás betartása mellett.”

A norvég adatvédelmi hatóság 2021-ben 6,5 millió euróra büntette a Grindr-t, amiért az jogalap nélkül adta ki felhasználói adatait marketingcélokra harmadik félnek. (Guardian)