63 ember ellen emeltek vádat számlagyár működtetése miatt

gazdaság
május 28., 11:08

Vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei ügyészség egy bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben 63 vádlottal szemben. A megyei főügyészség közleménye szerint a számlagyár önálló irodát működtetett, és több mint ötven gazdasági társaságot irányított.

A cégvezetőkből, könyvelőből és egyéb ügyintézőkből álló bűnszervezet 2018 és 2021 között egy szolnoki férfi irányításával működött. A megrendelő vállalkozások és magánszemélyek összességében mintegy 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Számlagyárként a bruttó összeg 8-10 százaléka ellenében fiktív költségszámlákat biztosítottak tényleges gazdasági tevékenységet végző gazdálkodóknak és otthonfelújítási támogatást igénybe vevő magánszemélyeknek. A vállalkozások a fiktív számlákkal csökkentették az áfafizetési kötelezettségüket, míg az érintett magánszemélyek az otthonfelújítási támogatások igénylése során használták fel a hamis bizonylatokat, írja a vádhatóság.

Az ügyben érintett társaságok egymásnak szintén fiktív alvállalkozói számlákat, teljesítésigazolásokat állítottak ki, és ezt leplező pénzintézeti átutalásokat teljesítettek.

A vádlottak között vannak a bűnszervezet irányítói és tagjai, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanok és a számlabefogadók. Kilenc vádlottal az ügyészség a vádemelést megelőzően egyezséget kötött az ügyben, amiről a Szolnoki Törvényszék fog dönteni. (MTI)