Ferenc pápa sértő megjegyzést tett a melegekre egy zárt ajtós megbeszélésen

vallás
május 28., 04:19

Ferenc pápa állítólag sértő megjegyzéseket tett a meleg férfiak szemináriumba való felvételére egy püspökökkel folytatott zárt ajtós vitán, jelentette több olasz lap.

A 87 éves pápa a múlt héten római püspökökkel tartott zárt ajtós megbeszélésen vitatta meg, hogy fel kell-e venni a meleg férfiakat a katolikus szemináriumokba, ahol papokat képeznek.

Amikor Ferenc pápa véleményét kérdezték, állítólag megismételte kifogását a meleg férfiak befogadásával szemben, mondván, hogy bár fontos mindenkit befogadni, valószínű, hogy egy meleg személlyel egy kettős életet kockáztatnának. Ezután állítólag hozzátette, hogy egyes szemináriumokban már így is túl sok volt a „frociaggine”, egy vulgáris olasz szó, amely nagyjából „buziságnak” fordítható.

Egy meg nem nevezett püspök szerint Ferenc pápa a szóhasználatot tréfának szánta, de az zavart keltett a püspökök között. Van, aki szerint a pápa nem is volt azzal tisztában, hogy sértő ez a kifejezés.

Egyébként a püspökök már novemberben megszavazták, hogy a szexualitásukat nem megélő meleg férfiak felvételt nyerhetnek a szemináriumokba, de a pápa végül keresztbe feküdt ennek a döntésnek.

A történtek azért is meglepők, mert 2013-as megválasztása óta Ferenc pápa arra törekedett, hogy nyilvános nyilatkozataiban befogadóbb hangnemet képviseljen az LMBTQ+ közösség felé. (Guardian)

Kiemelt videóink