Lengyel katonát késelt meg egy illegális bevándorló a lengyel–belarusz határon

külföld
május 28., 13:58

Az incidens keddre virradóan az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében történt. A sebesültet kórházba szállították, állapota stabil – közölte kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

Hajnalban illegális bevándorlók egy nagyjából ötvenfős csoportja megpróbálta áttörni a belarusz határon Lengyelország által emelt acélkerítést. A határőröket és az őket segítő katonákat a behatolók faágakkal és kövekkel is dobálták. Eközben a határkerítés belarusz oldalán álló egyik menekült egy lengyel katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel megszúrt a bordája tájékán. A sebesültnek a helyszínen egyik kollégája nyújtott elsősegélyt.

Járőr a lengyel-belarusz határon emelt acélkerítésnél
photo_camera Járőr a lengyel-belarusz határon emelt acélkerítésnél Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Néhány órával az incidens előtt két lengyel határőr is megsebesült. Az egyiket a Belarusz felől érkező bevándorlók összetört palackkal az arcán sebesítették meg, a másiknak pedig a karját szúrták meg egy bothoz rögzített késsel. Mindkét határőrt kórházba szállították.

Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes kedd reggel a közszolgálati rádiónak azt mondta: az illegális bevándorlók a belarusz titkosszolgálatok által támogatott nagyobb csoportokban próbálnak áttörni Lengyelországba. A podlasiei határőrség által ellenőrzött szakaszon az év elejétől több mint 15 ezer határsértési kísérlet történt. (MTI)

Kiemelt videóink