Lengyelország nem zárja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába

külföld
május 28., 10:13

Lengyelországnak nem szabad kizárnia, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába – mondta Radosław Sikorski külügyminiszter. A Reuters által közölt nyilatkozatban ugyanakkor Sikorski nem részletezte, hogy milyen szerepet játszanának ezek a csapatok.

photo_camera Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter Fotó: RONNY HARTMANN/AFP

A nyilatkozatot ismertető Guardian megjegyzi: bár Ukrajna NATO-szövetségesei elszántak, hogy pénzzel és fegyverekkel lássák el a háború sújtotta országot, amíg arra az orosz invázió visszaveréséhez szükség van, általában kizárták annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek az országba.

Egy, a Reutersnek adott interjúban arra a kérdésre, hogy Lengyelország kész-e csapatokat küldeni Ukrajnába, Sikorski azt mondta:

„Nem szabad kizárnunk. Hagynunk kell, hogy Putyin elnök találgasson a szándékainkról.”

Emmanuel Macron francia elnök már február 26-án, egy párizsi konferencián megnyitotta az ajtót a NATO-csapatok Ukrajnába küldése előtt. Azt sugallta, hogy az egyik terület, amelyben a nyugati csapatok segíthetnének, az ukránok ukrajnai kiképzése lenne.

Maga Sikorski korábban azt mondta, hogy a NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában „nem elképzelhetetlen”. Hétfőn Ukrajna legfőbb parancsnoka azt mondta, hogy aláírta a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy francia katonai kiképzők hamarosan ukrán kiképzőközpontokba látogassanak.

Oroszország egyre nagyobb teret hódít Ukrajnában, amióta a 2023-as kijevi ellentámadás nem tudott komolyan előretörni a jól beásott orosz csapatok ellen. A mostani orosz előretörést segíti, hogy a kijevi erőket hátráltatják a nyugati fegyver- és lőszerellátás késedelmei, amik elsősorban a sokáig elhúzott amerikai támogatásból fakadnak.

Kiemelt videóink