Légtérfigyelő repülőket és rakétákat ad Svédország Ukrajnának, ez idáig a legnagyobb támogatás északról

külföld
május 29., 12:53

1,2 milliárd dollár értékű katonai segélyt ad Svédország Ukrajnának, a csomag legfontosabb része a légvédelemről szól. Ez a legkomolyabb svéd segítség az orosz invázió kezdete óta Kijevnek.

Légvédelem, tüzérségi lőszerek és páncélozott járművek teszik ki a nagyját a szerdán bejelentett (sorban a 16.) svéd támogatási csomagnak, ami stockholmi hangsúlyok szerint csupa „olyan eszközből áll, amelyek Ukrajna prioritási listájának élén szerepelnek”.

Legerősebb tételnek a két svéd gyártmányú SAAB ASC 890 légi korai figyelmeztető és irányító repülőgép tűnik, amelyek erősítik az ukrán légvédelmet és hasznosan egészíthetik ki a már nagyon várt F-16-osokat - az amerikai vadászgépekből kedden Belgium is felajánlott harmincat Kijevnek. A légtérfigyelő repülők a bejövő cirkálórakétákat és drónokat, valamint szárazföldi és tengeri célpontokat képesek azonosítani.

link Forrás

Svédország ezen kívül AIM-120 AMRAAM föld-levegő és levegő-levegő rakétarendszert is ad az új csomagban Kijevnek (ezeknek 70 kilométer a hatótávja), valamint a korábban a svéd hadseregből leselejtezett PBV 302 páncélozott csapatszállító járműveket, harckocsikat, 155 mm-es lőszereket és műholdas kommunikációs eszközöket adnak át, azt is vállalva, hogy ideiglenesen gyengül emiatt a svéd légvédelmi képesség.

A mostani csomaggal együtt Svédország idáig 3,7 milliárd euró értékben adott katonai segítséget Ukrajnának, ez a hatodik legtöbb a világon az amerikai, német, brit, dán és holland támogatás után. A svédek 2025-re és '26-ra további évi 2,1 milliárd eurós támogatásra tettek ígéretet.

Kiemelt videóink