Millimétereken múlt Fico élete, öt helyen sértette meg a golyó a vékonybelét

külföld
május 29., 13:51

Korábban nem ismert részleteket közöltek a két hete többszörösen meglőtt Robert Fico sérüléseiről. A szlovák miniszterelnök állapotáról a Miniszterelnöki Tanácsadó Tanács vezetője, Erik Kaliňák beszélt, elmondása szerint Fico vékonybelét öt helyen sértették a Juraj Cintula által kilőtt lövedékek.

„Ott voltam a helyszínen, beszéltem az orvosokkal, és milliméterek döntötték el, hogy létfontosságú szervet talál-e és végzetes lesz-e a sérülés. A golyó ötször lőtte át a vékonybelet, de az orvosok csodát tettek”

– mondta a Smeres Erik Kaliňák egy kampánygyűlésen a Postoj című lap beszámolója szerint.

A vékonybélsérülés viszonylag kedvezőbb prognózissal rendelkezik, de a fertőzések megelőzése és a szepszis veszélye miatt a miniszterelnök gyomrát át kell öblíteni, és antibiotikumos kezelések is szükségesek.

photo_camera Rendőri védelem a Ficót ápoló besztercebányai kórház előtt. Fotó: -/AFP

Ficót még mindig nem szállították át a pozsonyi kórházba, de a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, ahol két hete lábadozik, kedden azt közölte, hogy napról napra javul az állapota. A teljes rehabilitáció azonban így is fél évig is tarthat.

A szlovák miniszterelnököt május 15-én lőtték le a handlovái kultúrház előtt. Robert Fico a lövések után a földre zuhant, testőrei autóba tették és a városi kórházba szállították, onnan mentőhelikopterrel vitték Besztercebányára. Támadóját Juraj Cintulát azóta előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.

Kiemelt videóink