Mit várhatunk Hansi Flicktől, a Barcelona új edzőjétől?

sport
május 29., 16:19
photo_camera Hansi Flick Fotó: ANDRE PAIN/AFP

A Barcelona hivatalosan is kinevezte új vezetőedzőjét, a német Hans-Dieter Flicket. A világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb, mostanában kifejezetten ingatag anyagi helyzetbe került klubjának így egy minimális topligás edzői tapasztalattal rendelkező, a német válogatott szövetségi kapitányaként történelmi bukást bemutató trénere lesz. Aki mindezzel együtt BL-győztesnek mondhatja magát és összesen 7 kupát vagy bajnoki címet nyert, többet, mint számos edzőlegenda egy karrier során.

Flick barcelonai kinevezése mind az edző múltját, mind az általa képviselt focifilozófiát tekintve jó nagy lutrinak tűnik. Röviden elmeséljük, hogy miért.

Flick a világfutball krémjéhez képest szokatlan karriert futott be eddig. Az egykori játékos edzői pályafutása során eddig összesen egy (1) teljes és egy töredék idényen keresztül volt elsőosztályú csapat vezetőedzője, nem is annyira rövid karrierje nagy részében másodedző vagy sportigazgató volt.

A Bayern München és a Köln egykori középpályása későn érő típusnak bizonyult: ahhoz képest, hogy egyes exjátékosok manapság minimális edzői tapasztalattal kerülhetnek oda topligás nagycsapatok kispadjára, Flick indításnak közel egy évtizeden keresztül nem lépett feljebb a német futball hátországánál: 4 évig játékos-edző volt a negyed-, majd ötödosztályú Bammenthalnál, majd 5 éven át már csak edző a negyedik vonalból a harmadikba feljutó, de onnan továbblépni képtelen Hoffenheimnél. Azért is rúgták ki onnan, mert három próbálkozásra sem tudtak feljutni a Bundesliga 2-be. Ezután rövid ideig másodedző volt a Red Bull Salzburgnál, hogy Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya 2006-ban felkérje a segédedzőjének. Flick 2006 és 14 között, vagyis 8 éven át volt Löw untermannja, aztán 3 éven át még ezt is szüneteltette, mivel 2014-től 2017-ig a német fociszövetség sportigazgatójaként dolgozott. Sőt ezt követően 2 évig sehol, hogy 2019-ben a Bayernhez igazoljon, mint Niko Kovac másodedzője.

Elképesztő, de Flick jegyzett csapatnál az első vezetőedzői kinevezését csak 19 évnyi edzősködés és sportigazgatás után, a 2019-es idény közben kapta meg. Kovacot 2019 november elején ugyanis kirúgták, a helyére pedig előbb ideiglenesen, majd tartósan a másodedzőjét nevezték ki. Ha már ennyit várt a lehetőségre, Flick mindent kihozott ebből az idényből: a Bayern megcsinálta a triplázást a BL, a Bundesliga és Német Kupa megnyerésével. Majd a következő idény elején megnyerte a német és az európai Szuperkupát, illetve a klubvilágbajnokságot is, így összejött az elképzelhető maximum, a Hatos.

Flick alatt a Bayern egészen kivételes formába lendült: a Bundesliga-idény második felvonása során 17 meccsből 16-ot megnyert és egyet adott döntetlenre, a BL-menetelésük során pedig emlékezetes módon 8-2-re verték a Messivel és Suarezzel felálló Barcát. Könnyen lehet, hogy mostani kinevezése részben ennek is köszönhető.

De nem kizárt, hogy annak, hogy Robert Lewandowski, a Barca mostani középcsatára az ő edzősége alatt 55 majd 48 gólt lőtt. Az is igaz, hogy az a mostaninál 4-5 évvel fiatalabb Lewandowski volt.

Flick Bayernje a 2020/21-es idényben - hősünk egyetlen teljes topligás évadában - nagy fölénnyel lett bajnok, de az edző az idény végén felmondott, hogy a német válogatott szövetségi kapitánya legyen.

Amekkora meseszerű sikersztori volt Flick klubedzőként, akkorát bukott szövetségi kapitányként. 2021 májusában nevezték ki, az első tíz meccsét veretlenül hozta le, aztán kicsinálta a magyarok átka, miután Németország 1-0-ra kikapott tőlünk a Nemzetek Ligájában. Innentől megalázó vereségek sora következett, hogy 2023. szeptember 10-én sporttörténelmet írjon: ő lett az első kirúgott német szövetségi kapitány a történelemben. A válogatott Flickkel 25 meccsből csak 12-t tudott megnyerni és neki volt a második leggyengébb meccsenkénti pontátlaga a Nationalelf történetében.

Flick a stílusát nem ismerő Barcelona-drukkereket azért ijesztheti meg, mert a Bayern hagyományosan sokkal direktebb, több hosszú indításra építő játékot játszik a Barcelonánál. Maga Flick azonban ennél sokkal inkább épített a passzjátékra, illetve az ellenfél kapujának közelében indított gegenpressingre, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy magasan támadtak le és labdavesztés esetén is azonnal megpróbálták visszaszerezni a labdát majd támadást indítani a rendezetlen ellenfél vonalain keresztül. A Barcelona sok fiatal játékosa képes erre, az idősebbek - élükön az elmúlt idényben száz évet öregedő Lewandowskival - nem biztosan. A klub ugyanakkor annyira legatyásodott, hogy Flick nem számíthat komoly igazolásokra és keretfrissítésre.