Nagy Márton szerint valamivel több mint 121 ezer külföldi dolgozik jelenleg Magyarországon

gazdaság
május 29., 14:28

„A kormány a mostani 80 százalék körüli szintről 85 százalékra kívánja növelni a foglalkoztatási rátát 2030-ra, a cél elérése érdekében az inaktívak számát kell csökkenteni” - jelentette a be a nemzetgazdasági miniszter „Velünk a vállalkozásodért - amit a jövőről tudni érdemes” című vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat záró állomásán Budapesten. Nagy Márton szerint mivel jelenleg már több mint 4,7 millióan dolgoznak, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék az országban, az inaktívak számának csökkentése a következő lépés.

Meg kell fordítani a demográfiai trendet, megállítva a populáció csökkenését, és el kell érni a munkaerőpiaci tartalék (csaknem 300 ezer ember) aktiválását

- tette hozzá. Nagy szerint a 300 ezer főnyi tartalékból 80 ezret már sikerült mozgósítani. A vendégmunkásokról is beszélt a miniszter, szerinte „a számuk, arányuk a hazai foglalkoztatás tekintetében elenyésző.” A vg.hu beszámolója szerint hozzátette:

„Sok szám kering a rendszerben, a tényleges vendégmunkásszám 70-75 ezer, ők felelnek meg a vendégmunkásokra vonatkozó szabályoknak. (...) Mindent összevetve valamivel több, mint 121 ezer külföldi dolgozik itthon, szemben a bőven több mint 4,7 millió magyar munkavállalóval.”

Kiemelt videóink