A Medián mérései szerint pár nap alatt óriásit erősödött a Tisza Párt Budapesten

POLITIKA
május 29., 16:29

Egymás után két mérést is végzett a Medián Budapesten: az elsőt a HVG megbízásából május 17-e és 22-e, a másodikat az LMP-éből május 23-a és 25-e között.

Ez a néhány nap pedig elég volt ahhoz, hogy átírja a viszonyokat a fővárosban.

Míg az első mérésnél a választani tudók kategóriájában a Magyar Péter vezette Tisza Párt 16 százalékon, addig a másodiknál már 23 százalékon állt. Ez az erősorrendet is befolyásolta, hiszen így már nem a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd-DK-MSZP lista a második, hanem a Tisza Párt. Az új támogatottsági adatok alapján Magyaréknak 8 közgyűlési mandátumuk lehet, szemben a korábban becsült 5-tel. Az EP- és önkormányzati választásnak összességében kevés jelölttel vágtak neki (többen mindkét listán szerepelnek), de szerencséjükre az EP- és az önkormányzati képviselőség nem összeférhetetlen.

Érdekes módon a Vitézy Dávid vezette lista is erősödött pár nap alatt, 7-ről 12 százalékra.

A többi lista támogatottsága viszont csökkent: a Fideszé 31-ről 29-re, Karácsonyéké 23-ról 20-ra, a Baranyi Krisztina vezette Kutyapárté 12-ről 10-re.

A Momentum a kiesés küszöbére került azzal, hogy 6 helyett már csak 5 százalék támogatja.

link Forrás

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója a 444-nek azt mondta, őt is foglalkoztatja, hogy egy ekkora változás - amit Magyar Pártja produkált - mennyiben lehet esetleg mérési hiba, másfelől viszont

nem tartja irreálisnak ezt az erősödést pár nap alatt, hiszen Magyar Péter nagyon sokat szerepel, és egyre szélesebb rétegekhez jut el. Megerősítette, hogy a két mérés ugyanolyan módszerekkel, 1000 fő telefonos megkérdezésével történt. A főpolgármester-jelöltek támogatottsága nem változott érdemben ebben a pár napban: Karácsonyt a választani tudók 45, Szentkirályit a 27 százaléka támogatja, Vitézy Dávid továbbra is 24 százalékon áll.

A Medián a héten egy országos méréssel is kijön.