Orbán Viktor unokaöccse tulajdonos lett a kavicsbányában, és máris 100 milliós osztalékot fizet

gazdaság
május 31., 18:14

A miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid még 2021 végén lett a győri ügyvéd, Mürkl Máté tulajdonostársa a Murobán Kft.-ben. A kavicsbányászattal foglalkozó cég addig meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújtott: legfeljebb 20 milliós árbevételt ért el, melyből pármilliós nyereséget sikerült kitermelni.

Orbán Dávid megjelenésével azonban fordult a kocka. A 2021-ben 46,8 millió forintból 8,7 milliós nyereséget sikerült kitermelni, 2022-ben 212,7 millió forint folyt be a cég kasszájába, amiből 13,7 milliós profit maradt a végén. A tavalyi évben pedig még ennél is nagyobbat sikerült előrelépnie a Murobán Kft.-nek.

545 millió forint bevételt könyveltek el, ami mellé még 103 millió forint egyéb bevétel is érkezett a céghez. A növekedés forrása azonban nem derül ki a kiegészítő mellékletből, mely egyébként meglehetősen kevés plusz információt tartalmaz.

Ezzel szemben a korábbi dupláját, majdnem 400 milliót költöttek el anyagjellegű ráfordításként, a négy főre emelkedett dolgozói létszám pedig 16,7 milliós kiadást generált a korábbi 6 millió után.

Mivel a bevételek azonban még mindig jobban emelkedtek a kiadásoknál, üzemi szinten jelentős eredménynövekedés történt. 192 millió forint volt a kimutatott nyereség az előző évi 14 millió után. Elszámoltak azonban egy bő 90 milliós pénzügyi kiadást – melyről pontosabb információ szintén nem derül ki a mellékletből –, ami miatt végül 92,7 milliós tiszta profitot realizált a kft.

Ennek köszönhetően a tulajdonosok kereken 100 millió forintos osztalék kifizetéséről döntöttek.

Kiemelt videóink