Hadházy szerint „nagy lépéssel” került közelebb a börtönhöz Bánki Erik

POLITIKA
június 01., 12:22

Hadházy Ákos parlamenti képviselő szerint „nagy lépéssel” került közelebb a börtönhöz Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő.

Hadházy a Pécsi Ítélőtábla ítélete alapján azt írja, hogy a pécsi buszbeszerzési botrány (Volvo-gate) miatt indult eljárásban a Kaposvári Törvényszék az ügyészséggel karöltve azon dolgozott, hogy kimossa a szereplőket az ügyből, mindenekelőtt Bánkit.

Bánki Erik
photo_camera Bánki Erik Fotó: Németh Dániel/444

Az ügy új részlete alapján a III. rendű vádlott, Patzek Endre 52 milliót utalt egy thaiföldi bankból Bánki cégébe abból a pénzből, amit a pécsi buszbeszerzésen keresett. A fellebviteli bíróság szerint semmi nyoma annak, hogy Patzek thaiföldi cége bármit tett volna a pécsi buszbeszerzés ügyében.

Ráadásul az áltanácsadási szerződést már azután kötötték, hogy a buszvásárlásról szóló szerződést véglegesítették. Hadházy szerint azt már tudjuk, hogy a pénz egy jelentős része Bánki cégében landolt, de azt még nem, hogy a többi hol.

Patzek több szálon is kötődik Bánki Erikhez. Kettejük kapcsolata a 444 2016-os cikkéből is kiderül, ő volt ugyanis Bánki rejtegetett német cégének az ügyvezetője. Bánkit 2022 novemberében hallgatta meg tanúként a Kaposvári Törvényszék, az ügyben azonban még nem gyanúsították meg.

A Volvo-gateről ebben a cikkben írtunk bővebben.