Semjén Zsolt szerint a liberális médiatámadás vezetett el Trianonhoz

POLITIKA
június 01., 18:21

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Zebegényben a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen beszélt Magyarország első világháborús szerepéről és Trianonról.

Semjén arról beszélt, hogy Trianonban Magyarországot a háború kirobbantásával vádolták, annak ellenére, hogy „Magyarország nem robbantotta ki azt a háborút”. Szerinte Tisza István volt az, aki a legkeményebben ellenezte Magyarország háborúba lépését, kijelentve, hogy azzal „mindent elveszthetünk, és semmit sem nyerhetünk”.

Semjén a nemzetiségek helyzetéről azt mondta, hogy a Magyar Királyság semmivel sem bánt rosszabbul a nemzetiségeivel, mint a kor bármelyik állama. Egészen pontosan: „sokkal jobban és méltányosabban bánt a nemzetiségeivel, mint az utódállamok az impériumuk alá került magyarsággal.”

Semjén Zsolt
photo_camera Semjén Zsolt Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Semjénnek az első világháborút lezáró békeszerződéssel kapcsolatban is világos véleménye van. Szerinte Trianonhoz egyetlen ív vezetett.

„Ez a liberális Jászi Oszkárral, Tisza István gyalázásával, a Magyar Királyság becsmérlésével és rágalmazásával kezdődött. Ez a médiatámadás, ez a rágalmazás, ez a lázítás vezetett el Jászi Oszkártól a tehetségtelen és alkalmatlan Károlyi Mihály uralmáig, majd onnan Kun Béla vörös terrorjáig. Ez egyetlen ív volt, ami Magyarország tönkretételéhez vezetett” - mondta. (MTI)