700 kilométer hosszan épül a lengyel határon a Keleti Pajzs

külföld
június 03., 17:43

Lengyelország Keleti Pajzs projektnévvel egy körülbelül 700 kilométeres falrendszert fog felhúzni a lengyel határon, ebből 400 kilométer az Oroszországgal és Belarusszal közös határszakaszra esik. „Ez egy olyan pajzs lesz, amely a keletről jövő esetleges támadásoktól fog megvédeni, feladata az ellenség elrettentése lesz. A stratégia az, hogy saját határainktól visszaszorítsuk a háborút" - mondta a projektről Donald Tusk miniszterelnök.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök beszél katonák között a Keleti Pajzsról
photo_camera Donald Tusk lengyel miniszterelnök beszél katonák között a Keleti Pajzsról Fotó: gov.pl

A Keleti Pajzs építése akár tízmilliárd złotyt (kilencszáz milliárd forint) is felemészthet. Ezt az összeget összesen 700 kilométernyi lengyel határ megerősítésére fordítják - ebből 400 az Oroszországgal és Belarusszal közös határszakasz.

A NATO keleti szárnyát megerősítő legnagyobb művelet

„A Keleti Pajzs nemzeti elrettentő és védelmi program a NATO keleti szárnyát megerősítő legnagyobb művelet. Számítok minden politikai erő, közösség együttműködésére, a helyi közösségekkel és önkormányzatokkal való együttműködésre" - mondta Władysław Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes, honvédelmi miniszter.

A miniszter Cezary Tomczyk miniszterhelyettessel, illetve Wiesław Kukuła tábornokkal, a Lengyel Hadsereg vezérkari főnökével együtt mutatta be a projekt részleteit, persze nem az összeset, mivel azoknak egy része titkos. A megvalósításba bevonják a lengyel hadsereget, és egy több minisztériumból álló a tárcaközi csapatot, a konkrét munka április óta folyik. „Lengyelország minden centiméteréről, négyzetméteréről gondoskodni akarunk. A Keleti Pajzs feladata a határ védelme, az ellenség mozgásának megnehezítése, illetve a polgári lakosság védelme lesz" - fogalmazott a védelmi miniszter.

Ezt a feladatot egy műszaki akadályrendszer, illetve egy modern térfigyelő rendszer végezheti el - utóbbiba beletartozik a körülbelül egymilliárd złotyért (nagyjából kilenc milliárd forint) megvásárolt „Barbara" felderítőrendszer is, amihez műholdas rendszer, illetve drón- és drónelleni harcra használt rendszerek is kapcsolódhatnak.

A források az államkasszából, illetve európai forrásokból is jöhetnek, mivel a felépítendő „pajzs" az EU határait is védi. Azt akarjuk, hogy 2028-ig befejeződjenek a munkálatok - pontosított Cezary Tomczyk, a honvédelmi minisztérium miniszterhelyettese. „Litvánia és Lettország a Balti Védelmi Vonalat építi. Azt akarjuk, hogy a Keleti Pajzs ezzel egységet képezzen" - mondta Tomczyk.

Cezary Tomczyk, a lengyel védelmi miniszter helyettese
photo_camera Cezary Tomczyk, a lengyel védelmi miniszter helyettese Fotó: gov.pl

A Keleti Pajzs négy fő alkotóeleme

A falrendszerhez a következő négy területet fogják nagy erőkkel fejleszteni a tervek szerint:

1. A váratlan helyzetek elhárítása:

  • felderítő-, előrejelző- és nyomkövető rendszerek (ezek állhatnak például drónokból, F-35-ös vadászgépekből, műholdakból) fejlesztése;
  • készenléti bázisrendszer kiépítése (köztük a határ mentén kiépített őrtornyok láncolata, valamint olyan bázisállomások, melyek hozzáférést biztosítanak a biztonságos katonai kommunikációs csatornákhoz);
  • közlekedési-logisztikai csomópontok megerősítése;
  • drónelhárító rendszerek infrastruktúrájának kiépítése

2. Az ellenség manőverezését akadályozó intézkedések:

  • harckocsiárkok;
  • vasbeton „sárkányfogak" (harckocsiakadály);
  • álcázott robbanóeszközök;
  • terelőutak (amik a támadót a megerődített körletek felé terelik);
  • a vízelvezető árkok kimélyítése; a természetes terepviszonyokhoz való igazítása.

3. A katonai erő megóvása, illetve a polgári védelem megnövelése:

  • óvóhelyek kiépítése a katonák és a polgári lakosság számára;
  • személyi és anyagi erőforrások biztosítása a védelmi támpontok számára;
  • raktárak, rejtekhelyek és bunkerek létrehozása a katonai eszközök számára.

4. A lengyel hadsereg mobilitásának biztosítása:

  • a főbb közúti átkelők és az átkelés fő irányainak előkészítése (vízpartok és utak megerősítése);
  • hídelemek/hídszerkezetek tárolása a vízi akadályok mentén;
  • kiválasztott műtárgyak (pl. hidak, utak, felüljárók) felkészítése jelentős terhelésre.

A lengyel kormány képviselői egy ütemtervet is bemutattak arról, hogy mikor nyeri el a Keleti Pajzs a végleges formáját. 2024-2027 között anyag-, eszköz- és felszerelésbeszerzést tervezik, az infrastruktúra kiépítése pedig 2025 és 2027 között történhet meg. „A fizikai infrastruktúrába történő első beruházások 2025 első negyedévében kezdődnek" - mondta a lengyel honvédelmi miniszter-helyettes. Ezeket a beruházásokat nem pusztán csak a határ mellett végzik el. A Keleti Pajzs területe az ország mélyébe legalább ötven, de akár száz kilométer mélyen benyúló sávot ölelhet fel. A projektet 2028-ig fejezhetik be, egyes elemeire pedig a jövőben új technológiákat tudnak majd telepíteni.

Interjú a lengyel honvédelmi miniszter tanácsadójával

A Gazeta Wyborcza a Keleti Pajzs kapcsán interjút készített Mieczysław Bieniek tábornokkal, a honvédelmi miniszter tanácsadójával. Ő elmondta, hogy Lengyelország számára prioritás a Belarusszal közös határon a védművek megerősítésének befejezése. Prioritás továbbá a közlekedési infrastruktúra kezelése, mely Lengyelország keleti határa mentén erősen hiányzik. Maguk az erődítmények, bunkerek vagy óvóhelyek senkit sem riasztanak el.

Mieczyslaw Bieniek tábornok és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, lengyel védelmi miniszter (hátul)
photo_camera Mieczyslaw Bieniek tábornok és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, lengyel védelmi miniszter (hátul) Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Lengyelországnak képesnek kell lennie arra, hogy ezeket a területeket tüzelőállásokkal és olyan katonai egységekkel fedje le, melyek a határ biztonságát megvédik. A keleti határon olyan erőkkel és eszközökkel kell rendelkezni, melyekkel egy Lengyelország elleni agresszió esetén azonnal katonailag reagálni lehet. Maximálisan ki kell használni a terepviszonyokat, illetve a természetes akadályokat - a mocsarakat, az ártereket, a gátakat, a sűrű erdőket, amik egyes helyeken lehetővé teszik tüzelőállások, rajtaütések, utánpótlási központok megszervezését, vagy végül az ellenséges erőknek a megfelelő helyekre történő terelését, ha át akarják lépni a lengyel határt. A Pajzs legfontosabb céljai között lehet tehát, hogy az ellenséges csapatok mozgását maximálisan korlátozzák azzal egyidejűleg, hogy biztosítják saját egységeik manőverezését."

Az eredeti cikkek a Gazeta Wyborcza oldalán érhetők el, itt és itt, mindkét anyag a The Easter Frontier Intiative projekt keretében készült.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink