A 77 milliárdos csalással vádolt Tarsoly Csaba szerint a Quaestor minden befektetőjét ki tudták volna fizetni, a cég vagyonát a felszámolók kótyavetyélték el

gazdaság
június 03., 06:00

„Volt esély az ügyfelek kötvénybefektetésének teljes megtérülésére, hiszen a cég ingatlanjainak értéke, beleértve a Győri ETO komplexumát, bőven fedezte volna. Ehelyett a felszámolók elkótyavetyélték a lefoglalt ingatlanokat, beruházásokat” – mondta a Blikknek Tarsoly Csaba. A 77 milliárdos csalással, sikkasztással vádolt üzletember a védőbeszédek múlt heti elhangzása után nyilatkozott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vádiratban az ügy elejétől kezdve az szerepelt, hogy nem volt esély a károkozás megtérülésére, de aztán ez a mondat a február 20-i vádirat módosításból kikerült, „az ügyészség véleménye szerint ez további bizonyíték szükségességét vetette volna fel. Ez elmaradt, amely alapvetően kihat a védekezésemre, mert a vagyon meglétének bizonyítása igazolja a huszonöt éves munkánk eredményét” – mondta.

A vádhatóság szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. által forgalmazott mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd forintnyi fiktív volt. A károsultak száma elérte a 32 ezret. Tarsoly szerint több olyan ingatlan is van, amely messze áron alul került új tulajdonoshoz, amíg ő két esztendőn át előzetes letartóztatásban volt. Szerinte ezekben az ügyekben akár hűtlen kezelés miatt is indulhat még eljárás, a gazdasági élet néhány ismert szereplője viszont nagyon is jól járt a megszerzésükkel.

Az tény, hogy például egy mátraházi szállodát még 2021-ben úgy tudott megvenni előbb Mészáros Lőrinc, majd Tiborcz cége, hogy azt a Quaestor-ügy nyomozása közben zár alá vették, és a tranzakció idején is bűnügyi zár alatt volt. A Blikk szerint Tarsoly több elkótyavetyélt ingatlant is említett nekik, de a cikkből nem derült ki, melyekre gondolt.