Az exit poll szerint Claudia Sheinbaum lesz Mexikó első női vezetője

külföld
június 03., 04:54

Claudia Sheinbaum történelmi győzelmet aratott a mexikói választásokon, és ő lesz az ország első női elnöke, írja a BBC. Az exit poll szerint a 61 éves volt mexikóvárosi polgármester a szavazatok 56 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson, megelőzve fő riválisát, Xóchitl Gálvez üzletasszonyt. A győztes majd szeptember végén lép hivatalba.

photo_camera Claudia Sheinbaum Fotó: EYEPIX/NurPhoto via AFP

Sheinbaum Morena pártja már kihirdette a győzelmet, de Gálvez arra kérte támogatóit, hogy várják meg a hivatalos eredményt, amit várhatóan hétfőn kora reggel hoznak nyilvánosságra. A kampányban a kormány szerint több mint 20 helyi jelöltet öltek meg Mexikó-szerte, vasárnap pedig két ember meghalt a Puebla államban szavazóhelyiségek ellen elkövetett támadásokban.

Sheinbaum - aki végzettsége szerint kutató - 2018 és 2023 között Mexikóváros kormányfője volt, és a leköszönő elnök, Andrés Manuel López Obrador támogatását élvezi. López Obrador 2018 óta van hatalmon, de Mexikó alkotmánya szerint az elnökök csak egyetlen hatéves ciklusra jogosultak. Bár a hivatalba lépésekor tett ígéretei közül sok maradt teljesítetlenül, a szegénység csökkentésére és az idős mexikóiak megsegítésére tett erőfeszítései miatt népszerű lett.

photo_camera Xóchitl Gálvez Fotó: JULIO CESAR AGUILAR/AFP

A BBC szerint az elnök támogatása miatt Sheinbaum választói bázisa jelentősen kiszélesedhetett, de ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban is, hogy mennyire sikerül függetlennek maradnia López Obradortól. Sheinbaum azt mondta, hogy ő nagyon is a maga ura, de folytatná, amit elődje elkezdett.

Ellenfele, Xóchitl Gálvez az országot sújtó erőszakos cselekmények nagy része mögött álló bandák elleni fellépést állította kampányának középpontjába. Ez népszerűbbé tette őt az elnökkel kritikus szavazók körében, pláne, hogy azt ígérete, megerősíti azokat az intézményeket, amiket López Obrador meggyengített, például az alkotmánybíróságot és a Nemzeti Választási Intézetet. Gálvez szerint az elnök aláássa Mexikó demokratikus intézményeit, kormányát pedig „arrogánsnak és hatalmaskodónak” nevezte.

Kiemelt videóink