Csődbe ment a Beontrips utazási iroda, amely az Utazómajom partnere volt

gazdaság
június 03., 11:08

„A Beontrips Kft. felfüggesztette utazásszervezői tevékenységét, Budapest Főváros Kormányhivatala törölte az utazásszervező és -közvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokról vezetett hatósági nyilvántartásból. Ezért a továbbiakban utazásokat nem áll módunkban szervezni és teljesíteni” – írja honlapján az utazási iroda.

Saját neve aligha lehet sokaknak ismerős, de úgy talán többet mond, hogy a cég évek volt az Utazómajom partner utazási irodája. Ahogy korábban írták: „Nagy volt az igény arra, hogy az Utazómajom oldalán megjelenő utazásokat lefoglalhassátok egy valódi utazási irodán keresztül. Emiatt kötöttünk szerződést a Beontrips partner irodával, akik az ajánlatainkat irodaként árusítják, annak minden előnyével és hátrányával együtt”.

Frissítés: Az Utazómajom a cikkünk megjelenése után közölte: „sehogyan sem érinti a működésünket az egyik partnerirodánk csődje, tekintve hogy az Utazómajom nem utazásszervező, nem utazásközvetítő, nem utazási iroda, ahogy nem is volt soha az és a jövőben sem tervezünk azzá válni”. Az Utazómajom a levélben azt is írta, hogy a Beontrips Kft.-vel „egyébként a csőd előtt szerződést bontottunk”.

Honlapján a Beontrips azt közölte, hogy felveszik a kapcsolatot a foglalással rendelkező utasaikkal, „és tájékoztatjuk őket a további lépésekről”. A tájékoztató szerint a cégnek az Európai Utazási Biztosító Zrt.-nél van vagyoni biztosíték nyújtására vonatkozó kezesi biztosítása. Ezzel együtt a Facebookon már megalakult a Beontrips-károsultak csoportja, írja a Turizmus.com. A csoportnak most 112 tagja van.

A cég a társaság fizetésképtelenségével magyarázta a lépést. A Turizmus.com azt írta, a cég egészen stabilan működött mostanáig, 2017-ben még a lengyel piacra is belépett.

A dunakeszi alapítású, 2021 márciusa óta székesfehérvári bejegyzésű céget 2016-ban alapították. Árbevétele 2019-ben még 300 millió forint fölött volt, majd a Covid miatt 2020-ban 74 millióra esett, amit 2022-ig ismét 300 millió fölé tornásztak fel, igaz, adózott eredményük 2021-ig minden évben, tehát a legnagyobb bevételt hozókban is 30-40 milliós mínuszt mutatott, és 2022-ben is csak plusz 393 ezer forint volt.

A 2023-as beszámolójuk sem az Optenben, sem az E-beszámoló portálon nem érhető el, az Optenben az viszont látszik, hogy 2023 októbere óta három NAV-végrehajtás volt a cégnél. A társaságnak főként magyar és brit lakcímű magánszemélyek a közvetlen, illetve a Purple Plane Partners Kft.-n keresztül közvetett tulajdonosai. Emellett részesedése van benne a máltai bejegyzésű Pink Paper Ltd-nek és 2020 decembere óta a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealapnak is.

Kiemelt videóink