Zelenszkij szerint lúzer elnök lehet Trumpból, ha rossz alkut köt Ukrajnáról

külföld
június 03., 04:34

Donald Trump azt kockáztatja, hogy lúzer elnök lesz, ha megnyeri a novemberi választásokat, és rossz békeszerződést kényszerít Ukrajnára. Egy ilyen lépéssel az Egyesült Államok a globális jelentőségéből is sokat veszítene – mondta Volodimir Zelenszkij a Guardian szerint.

Az ukrán elnök a lapnak adott interjúban arról is beszélt, hogy „még nincs stratégiája” arra, ha Trump visszatérne a Fehér Házba. A lap megjegyzi: széles körben arra számítanak, hogy ha Trump legyőzi Joe Bident, akkor megszakítja az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatást. Tavaly Trump azzal dicsekedett, hogy „24 óra alatt” véget tud vetni a háborúnak.

Trump segítői korábban felvázoltak egy lehetséges tervet, amely magában foglalná Ukrajna keleti régióinak Oroszországnak való átadását, valamint a Krím átadását. Zelenszkij azonban világossá tette, hogy „az ukránok ezt nem tűrnék el”. Azt sem fogadnák el, ha egy orosz „ultimátum” arra kényszerítené Ukrajnát, hogy lemondjon az európai integrációról és a jövőbeni NATO-tagságról – mondta.

Zelenszkij elismerte, hogy egy újraválasztott Trump, ha nagyon akarná, megsemmisítő katonai vereséget mérhetne Ukrajnára. Megvonhatná a „támogatást, a fegyvereket és a pénzt”, sőt „alkut köthetne” Kijev partnereivel, hogy azok leállítsák a létfontosságú fegyverek szállítását. „Ukrajna puszta kézzel, fegyverek nélkül nem lesz képes felvenni a harcot egy többmilliós orosz hadsereggel” – mondta Zelenszkij a Guardiannek.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy ezt a forgatókönyvet valószínűtlennek tartja. De ha bekövetkezne, annak súlyos következményei lennének az USA világban elfoglalt pozíciójára - és személyesen Trumpra nézve is: „Lúzer elnök akar lenni? Érti, hogy mi történhet?”. Zelenszkij azt jósolta, hogy Vlagyimir Putyin bármilyen, Trump által kötött megállapodást megszegne. „A tűzszünet csapda”, utána Putyin „tovább menne”, megalázva Trumpot, „nagyon gyengének” tüntetve fel őt a világ szemében.

Zelenszkij folytatta: „Ez nem Trumpról mint személyről szól, hanem az Egyesült Államok intézményeiről. Nagyon gyengék lesznek. Az USA nem lesz többé a világ vezetője. Igen, erős lesz, mindenekelőtt a hazai gazdaságban, mert kétségtelenül erős gazdasága van. De a nemzetközi befolyást tekintve egyenlő lesz a nullával”.

Zelenszkij szerint, felismerve, hogy Washington többé nem „játékos”, más, többnyire tekintélyelvű országok és vezetők „be fognak lépni az arénába”, és utánozni fogják Putyin agresszív „megközelítését”. Ez pedig végül globális katasztrófával végződne: „Annak a kezdete, amiről mindenki annyira fél beszélni. Ez a valóság. És ez az igazi harmadik világháború”.

Kiemelt videóink