Négy túsz halálát erősítette meg Izrael

külföld
június 04., 04:20

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász megölt újabb négy túszt, akiket október 7-én raboltak el a határhoz közeli kibucokból, írja a BBC. A négy férfit együtt ölhették meg egy izraeli hadművelet során a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban, holttestüket még mindig a fegyveresek tartják fogva.

Izraeli katonák a gázai övezetben január 2-án.
photo_camera Izraeli katonák a gázai övezetben január 2-án. Fotó: AFP

A négy férfi: az 51 éves brit-izraeli Nadav Popplewell, a 79 éves Chaim Peri, a 80 éves Yoram Metzger, és a 85 éves Amiram Cooper. „Úgy értékeljük, hogy négyüket együtt ölték meg Hán Júnisz térségében a Hamász elleni ottani hadműveletünk során” - mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője, de további részleteket nem árult el.

A múlt hónapban a Hamász azt állította, hogy Nadav Popplewell egy áprilisi izraeli csapásban halt meg. A brit külügyminisztérium közölte, hogy vizsgálatot indított, de a férfi halálát eddig nem erősítették meg. A három másik túsz legutóbb egy decemberben közzétett videóban volt látható.

A Hamász az izraeli hatóságok szerint mintegy 1200 embert ölt meg és 251 embert ejtett túszul a Dél-Izrael elleni támadásai során. A csoport 105 civilt engedett szabadon a novemberi egyhetes tűzszünet alatt, de körülbelül 120 túszról továbbra sem tudni, izraeli tisztviselők szerint sokan közülük meghalhattak. Izrael válaszul katonai hadjáratot indított Gázában a Hamász megsemmisítésére, amiben a szervezet vezette egészségügyi minisztérium szerint legalább 36 470 ember halt meg.