37 millió forinttal támogatja a magyar kormány a sebesült ukrán katonák kezelését

POLITIKA
június 05., 16:33

Magyarország 37,2 millió forint értékű egészségügyi felszereléseket juttatott el Ungvárra a kormány döntése alapján a készleten lévő tartalékokból, az ottani kórházban kezelt sebesült katonák gyógykezelésére.

A lélegeztetőgépeket, fecskendős infúziós pumpákat és injekciós gyógyszereket tartalmazó szállítmányt Bacskai József ungvári magyar főkonzul adta át a megye vezetőinek, illetve a Novák Endre megyei klinikai kórház főorvosának. A diplomata elmondta, hogy idén késő tavasszal kért Magyarországtól egészségügyi felszereléseket a hadseregnek Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, és Magyarország kormányának döntése értelmében a tartalékalapból kielégítették ezt az igényt.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója és Bacskai József magyar főkonzul kezet fog a magyar kormány 41 ezer adag koronavírus elleni Pfizer vakcinát tartalmazó adományának átadásán Ungváron 2022. szeptember 6-án
photo_camera Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója és Bacskai József magyar főkonzul kezet fog a magyar kormány 41 ezer adag koronavírus elleni Pfizer vakcinát tartalmazó adományának átadásán Ungváron 2022. szeptember 6-án Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

„A mostani adomány is jó példája annak, hogy hazánk odaviszi a segítséget, ahol a baj van” - mondta a főkonzul, aki emlékeztetett, hogy Magyarország már sokadik alkalommal nyújt humanitárius segítséget a szomszédjának: a háború kitörését megelőzően is egészségügyi felszerelésekkel, gyógyszerekkel, élelmiszerrel és más eszközökkel támogatta Ukrajnát.

  • Három nappal a háború kitörését követően Szijjártó Péter külügyminiszter személyesen adta át a csapi határátkelőn azt a segélyszállítmányt, amely egyebek mellett százezer liter üzemanyagot is tartalmazott.
  • A koronavírus-járvány idején Magyarország összesen több mint 6,5 milliárd forint értékben biztosított egészségügyi felszereléseket Ukrajnának.
  • Az időközben kitört háború ellenére sikerült befejezni a kárpátaljai gyerekek 2017-2022 közötti időszakra vonatkozó oltási programját. Tavalyhoz hasonlóan várhatóan idén is több száz ukrajnai gyermek pihenhet Magyarország különböző régióiban.

Miroszlav Bileckij, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás alelnöke megköszönte Magyarország folyamatos segítségét, és kiemelte, hogy nem csupán a humanitárius szférában jó az együttműködés a két ország között. Szavai szerint ennek bizonyítékaként rövidesen két új határátkelő nyílhat az ukrán-magyar határszakaszon.

Roman Szaraj, Kárpátalja Megye Tanácsának (Közgyűlésének) elnöke aláhúzta, hogy bármilyen kéréssel is fordulnak a magyar partnerekhez, nagyon gyorsan megérkezik a kért segítség. Tavaly Ukrajna közvetlen és távolabbi szomszédai közül Magyarországon üdülhetett a legtöbb - több mint kétezer - ukrán gyerek.

Jacina György, a Novák Endre megyei klinikai kórház főorvosa elmondta, hogy az adomány teljes egészében helyben marad, és a sebészeti osztályon kezelt civil páciensek és sebesült katonák ellátásának minőségét fogja javítani. (MTI)